Βιταμίνη D: Η πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει νέα οφέλη

Η βιταμίνη D είναι ένα καυτό θέμα σήμερα. Μια σειρά από μελέτες διακήρυσσαν τα οφέλη της για ένα μεγάλο εύρος ασθενειών. Αντίθετα, άλλες πρόσφατες μελέτες ήταν πιο προσεκτικές, αμφισβητώντας την αντιληπτή χρησιμότητα της για τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Η βιταμίνη D είναι μια θρεπτική ουσία που συντίθεται στο δέρμα μας όταν εκτίθεται στο φως του…

Τα πάντα για το Νερό

Το νερό είναι το πιο άφθονο συστατικό του ανθρώπινου σώματος και η τακτική πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Η ποσότητα του απαιτούμενου υγρού ποικίλλει μεταξύ των ανθρώπων και ανάλογα με την ηλικία, την εποχή του χρόνου, τις κλιματολογικές συνθήκες, τη διατροφή και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Μπορούμε να λάβουμε…

Τι θα πρέπει να φάτε μετά από σωματική άσκηση;

Η σωματική δραστηριότητα χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια. Είναι δύσκολο για τον οργανισμό να ανακάμψει και τα επίπεδα ενέργειας αναπληρώνονται 15 έως 30 λεπτών μετά την ολοκλήρωση μιας προπόνησης. Η κατανάλωση ακόμα και ενός μικρού σνακ λίγο μετά την άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ενεργειακών επιπέδων. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε διάφορα συστατικά ενός υγιεινού…

Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στην οικοδόμηση των μυών;

Ενώ η άσκηση είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση μυών και δύναμης, η διατροφή είναι ένας βασικός παράγοντας στην ανάπτυξη και την διατήρηση των μυών. Ορισμένα μακροθρεπτικά συστατικά και μικροθρεπτικά συστατικά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη δύναμη των μυών. Τα μακροθρεπτικά συστατικά αποτελούνται από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη και είναι απαραίτητες για τη σωστή…

Λίγα λόγια για το γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα βασικό τρόφιμο σε αρκετούς πολιτισμούς, έχει τις ρίζες του σε χώρες της Δυτικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Η λέξη γιαούρτι πιστεύεται ότι προέρχεται από την τουρκική λέξη «yoğurmak», που σημαίνει να πυκνώσει, να πήξει ή να καρφώσει.  Οι ιστορικοί περιγράφουν τους νομαδικούς πληθυσμούς που μεταφέρουν γάλα σε ζωικά δέρματα. Τα…

Νερό και αθλητισμός

Η αφυδάτωση μπορεί να συμβεί μεταξύ των αθλητών, ιδιαίτερα εκείνων που ασκούνται σε θερμά κλίματα και / ή σε υψόμετρο. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη απώλεια νερού λόγω εφίδρωσης και οι ρυθμοί εφίδρωσης μπορούν να φτάσουν τα 3L / ώρα σε ακραίες συνθήκες. Ο ιδρώτας περιέχει επίσης νάτριο και οι απώλειες νατρίου μπορεί να είναι σημαντικές.…

Πηγές νερού στη διατροφή

To 20% του νερού που καταναλώνουμε προέρχεται από τρόφιμα και το υπόλοιπο 80% από τα ποτά. Η περιεκτικότητα σε νερό των τροφίμων ποικίλλει,  είναι συνήθως λιγότερο από 40% στα προϊόντα δημητριακών, 40-70% στα γεύματα, πάνω από 80% σε φρούτα και λαχανικά και περίπου 90% στο γάλα. Για να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε νερό…

Ρεβίθια

Η ονομασία ρεβίθια προέρχεται από τη λατινική λέξη cicer, αναφερόμενη στην οικογένεια φυτών των οσπρίων, Fabaceae. Είναι επίσης γνωστό από το δημοφιλές ισπανικό όνομά του, το φασόλι garbanzo. Τα φασόλια, τα μαύρα φασόλια, τα φασόλια lima και τα φιστίκια είναι άλλα γνωστά τρόφιμα που βρίσκονται σε αυτή την οικογένεια οσπρίων. Αυτά τα φυτά παράγουν εδώδιμους…

Πόσες θερμίδες πρέπει να φάω; (Μέρος δεύτερο)

Διατροφικά μοτίβα, μέγεθος μερίδας και βάρος   Οι άνθρωποι δεν τρώνε θρεπτικά συστατικά ή τρόφιμα μεμονωμένα. Φαίνεται ότι τα γεύματα εμπίπτουν σε ένα γενικό πρότυπο κατανάλωσης και οι ερευνητές έχουν αρχίσει να διερευνούν κατά πόσον συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες ή πρότυπα γευμάτων βοηθούν στον έλεγχο του βάρους ή συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Τα μεγέθη των μερίδων αυξήθηκαν…

Πόσες θερμίδες πρέπει να φάω; (Μέρος πρώτο)

Ποιότητα και Ποσότητα Διατροφής Δεν είναι μυστικό ότι η ποσότητα των θερμίδων που οι άνθρωποι τρώνε και πίνουν έχει άμεσο αντίκτυπο στο βάρος τους: καταναλώνουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων που το σώμα καίει με την πάροδο του χρόνου και το βάρος παραμένει σταθερό. Όταν καταναλώνουν περισσότερο από ό,τι το σώμα καίει, το βάρος ανεβαίνει. Λιγότερο,…