Θείο (S)

Το θείο αποτελεί μέρος του μορίου της θειαμίνης, της κυστεΐνης και της μεθειονiνης. Συμμετέχει στην διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας του σώματος. Επίσης τα νύχια, τα μαλλιά και το δέρμα περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής περιεκτικότητας σε θειούχα αμινοξέα Συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη και συμπτώματα τοξικότητας για το θείο δεν έχουν οριστεί.

Χλώριο (Cl)

Το χλώριο υπάρχει στο αλάτι αλλά και σε φρούτα και λαχανικά ως φυσικό συστατικό. Αποτελεί το κυριότερο ανιόν του εξωκυττάριου χώρου και μαζί με το νάτριο ρυθμίζει την οξεοβασική ισορροπία του σώματος. Το χλώριο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση υδροχλωρικού οξέος που εκκρίνει ο οργανισμός και χρησιμοποιεί για την πέψη των τροφών.Ελάχιστη Εκτιμώμενη Απαίτηση (ΕΕΑ)Άνδρες…

Κάλιο (K)

Το κάλιο βρίσκεται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, στο γάλα και στα δημητριακά ολικής Αλέσεως. Είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα μέταλλο στον ενδοκυττάριο χώρο και συμμετέχει στη ρύθμιση του όγκου των ενδοκυττάριων υγρών και της οξεοβασικής ισορροπίας του οργανισμού, ενώ παράλληλα επηρεάζει τη σύσπαση των λείων μυϊκών ινών και τη μεταφορά των νευρικών σημάτων.Όπως συμβαίνει και…

Νάτριο (Na)

Το νάτριο περιέχεται στο αλάτι (και όλα τα τρόφιμα που περιέχουν αλάτι), στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στη μαγειρική σόδα και στο μπέικιν πάουντερ. Το νάτριο είναι ο σημαντικότερος παράγων ρύθμισης του όγκου των εξωκυττάριων υγρών, της ωσμωτικής πίεσης και της οξεοβασικής ισορροπίας του οργανισμού. Τα ιόντα νατρίου επίσης διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη μεταφορά των νευρικών…

Μαγνήσιο (Mg)

Το μαγνήσιο υπάρχει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς. Είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην σύνθεση των πρωτεϊνών και επηρεάζει άμεσα το μεταβολισμό του καλίου, του ασβεστίου και της βιταμίνης D. Είναι ακόμη συνένζυμο σε αντιδράσεις που χρησιμοποιούν ΑΤΡ, στην αντιγραφή του DNA και…

Φωσφόρος (P)

Ο φώσφορος είναι το επόμενο σε ποσότητα μεταλλικό στοιχείο του οργανισμού (μετά το ασβέστιο). Ανευρίσκεται στο κρέας, τα ψάρια, το πουλερικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα αναψυκτικά τύπου cola. Το 85% του φωσφόρου του οργανισμού βρίσκεται στα οστά και τα δόντια μαζί με το ασβέστιο. Επιπλέον ο φωσφόρος συμμετέχει…

Ασβέστιο (Ca)

Το ασβέστιο είναι το πιο διαδεδομένο από όλα τα μεταλλικά στοιχεία στον ανθρώπινο οργανισμό Βρίσκεται στα γαλακτοκομικά, στα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκκαλα, σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, όσπρια, αμύγδαλα και στο μεταλλικό νερό.Το ασβέστιο αντιπροσωπεύει περίπου το 1,5% του σωματικού βάρους του ανθρώπου. Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται…