Σε ορισμένες χώρες δίνονται για τους ηλικιωμένους ειδικές διατροφικές οδηγίες που δίνουν έμφαση στην αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου για την αποφυγή οστεοπενiας και οστεοπόρωσης. Στην Ελλάδα οι οδηγίες για την διατροφή των ηλικιωμένων δεν διαφέρουν από τις οδηγίες που ισχύουν για όλους τους ενηλίκους παρά σε ελάχιστα σημεία.
Ένα σωστό και επαρκές διαιτολόγιο που να απευθύνεται σε ηλικιωμένα άτομα είναι παρόμοιο με αυτό που απευθύνεται σε ολόκληρο τον ενήλικο πληθυσμό. Κάθε γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα το απαραίτητα συστατικά και το διαιτολόγιο να έχει ποίκιλα. Το 50 – 55% της ημερήσιας πρόσληψης τροφής θα πρέπει να αποτελείται από υδατάνθρακες (δηλαδή περίπου 280g την ημέρα) με έντονη την παρουσία των συνθέτων υδατανθράκων στο διαιτολόγιο.
Συστήνεται επίσης οι ηλικιωμένοι να καταναλώνουν 0,99 gr πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, δηλαδή ποσοστό 12% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά τα λιπίδια οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερες συστάσεις. Η πρόσληψη τους μπορεί να φτάνει μέχρι και το 35% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων εφόσον το κύριο προστιθέμενο λιπίδιο της διατροφής είναι το ελαιόλαδο, όπως συμβαίνει πχ στην Ελλάδα όπου κυρίαρχο πρότυπο διατροφής είναι το μεσογειακό, ενώ ο πληθυσμός των ηλικιωμένων ατόμων παρουσιάζει μεγαλύτερη προσκόλληση σε αυτό απ’ ότι άλλες ηλικιακές ομάδες.