Βασικά κριτήρια ποιότητας ελαιολάδου

Τα βασικά κριτήρια για την αξιολόγηση της ποιότητας του ελαιόλαδου είναι η οξύτητα, η οξείδωση (τάγγισμα), το χρώμα και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά (άρωμα και γεύση). Ο καλύτερος τρόπος ποιοτικής ταξινόμησης του ελαιόλαδου, είναι αυτός οποίος συνδέεται με τον έλεγχο των οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών (Cancilla, et al., 2014). Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, η οξύτητα και οι…

Ελαιόλαδο – Μάθε τα πάντα για αυτό

Το ελαιόλαδο καταναλώνεται από τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια και αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και της ευρωπαϊκής κουζίνας. Δεν περιέχει υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες. Όλες οι θερμίδες του προέρχονται από λίπος, κυρίως καλό για εσάς μονοακόρεστα λιπαρά, καθιστώντας το μια θρεπτική προσθήκη στη διατροφή σας. Το ελαιόλαδο μπορεί να διαφέρει ως προς το…

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις σταφίδες

  Γενικά, και όταν οι άνθρωποι τις καταναλώνουν με μέτρο, οι σταφίδες είναι μια υγιεινή, νόστιμη τροφή που πρέπει να προστεθεί στη διατροφή. Οι σταφίδες είναι μια καλή πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, μετάλλων και ενέργειας με τη μορφή θερμίδων και σακχάρων. Οι ίδιες οι σταφίδες μπορούν να αποτελέσουν ένα γρήγορο και απλό σνακ όλη την…

Ποια είναι τα οφέλη των σταφυλιών στην υγεία μας;

Τα σταφύλια έρχονται σε διάφορα χρώματα και μορφές. Υπάρχουν κόκκινα, λευκά και μοβ σταφύλια, σταφύλια χωρίς κουκούτσι, σταφίδες, για να μην αναφέρουμε το κρασί. Μέχρι και πριν από 8.000 χρόνια, οι άνθρωποι καλλιέργησαν για πρώτη φορά αμπέλια στη σημερινή Μέση Ανατολή. Σήμερα, 72 εκατομμύρια τόνοι σταφυλιών καλλιεργούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως, κυρίως για την παραγωγή κρασιού.…

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία του ακατέργαστου μελιού;

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ωμό μέλι για την διατροφή τους και στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Αυτή η γλυκιά, φυσική ουσία μπορεί να περιέχει περισσότερα υγιεινά θρεπτικά στοιχεία από το μέλι που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία δηλαδή παστερίωση. Το μέλι παρέχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Το ακατέργαστο μέλι, που προέρχεται κατευθείαν…

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κεράσια

  Τα κεράσια είναι εποχιακά φρούτα που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία, τον ύπνο και την αποκατάσταση της άσκησης. Περιέχουν μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα και είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικές ενώσεις. Διατροφικό προφίλ Τα κεράσια είναι τροφή με λίγες θερμίδες, χαμηλά λιπαρά που περιέχουν μια ποικιλία από μέταλλα και…

Βερίκοκα : Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία μας

Όπως τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τα βερίκοκα είναι μια καλή πηγή πολλών από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει. Συγκεκριμένα, περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμινών Α και C, καθώς και φυτικές ίνες και κάλιο. Οι άνθρωποι μπορούν να φάνε βερίκοκα είτε ωμά είτε αποξηραμένα. Η κατάψυξη ή η κονσερβοποίηση…

Οι πέντε πιο υγιεινοί ξηροί καρποί!

Οι ξηροί καρποί είναι μια καλή πηγή υγιεινών λιπών, φυτικών ινών και άλλων ευεργετικών θρεπτικών συστατικών. Κάθε είδος ξηρών καρπών προσφέρει διαφορετικά διατροφικά οφέλη. Οι μετρήσεις που έγιναν θρεπτικών συστατικών αφορούν 100 γραμμάρια (g) ακατέργαστου ξηρού καρπού. Φιστίκι Η κατανάλωση φιστικιών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τους ανθρώπους να αυξήσουν την ποσότητα πρωτεΐνης στη διατροφή τους. Τα…

Νεφρολιθίαση

Η νεφρολιθίαση ή πέτρες στα νεφρά, είναι μια κατάσταση που οφείλεται στην καθίζηση κρυστάλλων που περιέχονται στα ούρα και στον σχηματισμό λίθων στην αποχετευτική μοίρα των νεφρών. Πρόκειται για μια διαταραχή που δεν δημιουργεί σοβαρά κλινικά προβλήματα με την προϋπόθεση ότι οι λίθοι είναι λίγοι και μικροί σε μέγεθος. Ωστόσο εφόσον κάποιος από τους λίθους…

Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η μη αναστρέψιμη έκπτωση της λειτουργίας των νεφρών. Η κατάσταση αυτή σχετίζεται συνήθως με την ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη (τα περιστατικά αυτά αποτελούν γύρω στο 40% των περιπτώσεων), υπέρτασης (περίπου το 25% των περιπτώσεων), σπειραματοπαθειώv (13% των περιπτώσεων), άλλων νεφροπαθειών και με πολυκυστική νόσο των νεφρών (7%). Όλες αυτές οι καταστάσεις…