Η καρδιά, προκειμένου να επιτελέσει το έργο της για την ώθηση επαρκών ποσοτήτων αίματος σε ολόκληρο τον οργανισμό, συσπάται και χαλαρώνει 100.000 φορές την ημέρα. Η καρδιά χωρίζεσαι σε δύο τμήματα καθένα από τα οποίο λειτουργεί ξεχωριστά. Το κάθε ένα από αυτά τα τμήματα χωρίζεται σε δύο επιμέρους τμήματά. Τα δύο τμήματα που βρίσκονται προς τα πάνω ονομάζονται κόλποι και εκεί συλλέγεται το αίμα που κατευθύνεται προς την καρδιά. Τα δύο κάτω τμήματα ονομάζονται κοιλίες και ως ρόλο έχουν να ωθούν το αίμα έξω από την καρδιά έτσι ώστε να κυκλοφορήσει σε ολόκληρο τον οργανισμό.
Το δεξιό τμήμα της καρδιάς δέχεται αίμα από τις φλέβες όλου του σώματος και το ωθεί στους πνεύμονες για να οξυγονωθεί και να τροφοδοτήσει τους ιστούς. Η αριστερή πλευρά συγκεντρώνει το αίμα που επιστρέφει από τους πνεύμονες και το ωθεί στους ιστούς όλου του σώματος για να τους εφοδιάσει με αίμα. Για να φθάσει το αίμα σε όλα το όργανα και τους μυς πρέπει να ωθείται με μεγάλη πίεση. Ο καρδιακός μυς είναι αρκετά δυνατός για να ασκεί αυτήν τη λειτουργία και, σε αντίθεση με άλλους μύες του σώματος, δεν κουράζεται.
Η καρδιά εφοδιάζεται με αίμα από τις στεφανιαίες αρτηρίες. Παραλαμβάνει στους κόλπους αίμα που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο και σκούρο κόκκινο χρώμα (καθώς έχει τροφοδοτήσει ήδη με το οξυγόνο που περιείχε τους διάφορους ιστούς του οργανισμού). Στη συνέχεια μέσω των κοιλιών το προωθεί στους πνεύμονες, όπου εμπλουτίζεται με οξυγόνο και στη συνέχεια κυκλοφορεί και οξυγονώνει ολόκληρο το σώμα.