Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι Επιστημονικοί Οργανισμού και Διαβητολογικοί σύλλογοι από διάφορες χώρες έχουν προσπαθήσει να συντάξουν γενικές κατευθύνσεις σχετικά με τη δομή και τη σύσταση της σωστής διαβητικής διάτας.
Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών αυξάνει τη μικρολευκοματινουρία (Ένα πρώιμο στάδιο διαβητικής νεφρικής προσβολής). Η μείωση στην πρόσληψη πρωτεϊνών και η μερική υποκατάσταση των πρωτεϊνών που προέρχονται από ζωικά τρόφιμα με φυτικές θα μπορούσαν να εμποδίσουν την εξέλιξη μιας αρχόμενης νεφρικής βλάβης σε νεφρική ανεπάρκεια.
Η περιεκτικότητα της δίαιτας σε πρωτεΐνες καλύπτει το 10-20% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας. Από τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα συνιστάται συχνότερα η κατανάλωση ψαριού σε σχέση με τα άλλα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες. Ειδικότερο σε ό,τι αφορά τους διαβητικούς που παρουσιάζουν κάποια νεφρική βλάβη (αρχικού ή προχωρημένου σταδίου), η πρόσληψη πρωτεϊνών πρέπει να μειώνεται σε Ο,7-0,9 g ανά kg σωματικού βάρους ημερησίως όπως συμβουλεύουν οι διεθνείς οργανισμοί υγείας που ασχολούνται με τον σακχαρώδη διαβήτη.