Η πυριδοξίνη βρίσκεται στα κρέατα, τα ψάρια και τα θαλασσινά, στα πουλερικά, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στις πατάτες, στα όσπρια και στα δημητριακά ολικής αλέσεως. Η πυριδοξiνη συμμετέχει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, τη σύνθεση κάποιων αμινοξέων, της αιμοσφαιρίνης, των λευκοκυττάρων και διαφόρων νευροδιαβιβαστών. Σε περίπτωση έλλειψής της παρατηρείται μικροκυτταρική αναιμία και δερματίτιδες. Η έλλειψη της βιταμίνης Β6 σε παιδιά ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και επιληπτικές κρίσεις. Πιθανολογείται ότι οι κρίσεις αυτές οφείλονται πιθανόν σε διαταραχή στον μεταβολισμό του γλουταμινικού οξέος.
Όταν η βιταμίνη Β6 βρίσκεται στον οργανισμό σε τοξικά επίπεδα, παρατηρούνται νευρολογικές διαταραχές, αίσθημα αδυναμίας, δυσκολία στο περπάτημα και απώλεια αντανακλαστικών.
Συνιστώμενη Διαιτητική Παροχή (ΣΔΠ)
Άνδρες και γυναίκες 1,3 mg / ημέρα ως την ηλικία των 50 ετών.
Άνδρες άνω των 50 ετών, 1,7 mg / ημέρα
Γυναίκες άνω των 50 ετών, 1,5 mg / ημέρα