Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ ανευρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στο συκώτι. Ακόμη ο ανθρώπινος οργανισμός την συνθέτει μόνος του στο παχύ έντερο από βακτήρια. Έτσι είναι σπάνια η έλλειψη σε βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων βιταμίνης Κ μέσω της τροφής δεν παρουσιάζει κίνδυνο τοξικότητας.…

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε ανευρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης (φυτικά έλαια, αβοκάντο, ξηροί καρποί, γαρίδες, φύτρο δημητριακών) και αποτελεί φυσικό αντιοξειδωτικό. Οξειδώνεται εύκολα και εμποδίζει το σχηματισμό υπεροξειδίωv στα λιπίδια των κυτταρικών μεμβρανών. Έτσι, προστατεύει τη δομή τους.Όταν υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης Ε, παρατηρείται αδυναμία, αιμόλυση, καταστροφή των νευρώνων, μυϊκές κράμπες. Συμπτώματα τοξικότητας παρατηρούνται όταν…

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια βιταμίνη που δεν προέρχεται από κάποια εξωτερική πηγή, αλλά την συνθέτει ο ίδιος ο οργανισμός από ουσίες που προσλαμβάνει με τα τρόφιμα. Στην σύνθεση της επίσης σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η έκθεση στον ήλιο και συγκεκριμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία.Και οι δύο μορφές πρόδρομων συστατικών της βιταμίνης D μεταφέρονται διαμέσου της κυκλοφορίας…

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α περιέχεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Καλές πηγές περιλαμβάνουν: Ήπαρ, λάδι από συκώτι, καρότα, μπρόκολο, γλυκοπατάτα, βούτυρο, καλαμπόκι , σπανάκι, κολοκύθα , χόρτα, μερικά τυριά, αυγό, βερίκοκο, πεπόνι και γάλα. Οι μορφές με τις οποίες απαντάται είναι η ρετινόλη και η ρετινάλη. Σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης απαντάται με τη μορφή καροτενοειδών (προβιταμίνη…