Βιταμίνη C (Ασκορβικό οξύ)

Η βιταμίνη C ανευρίσκεται στα εσπεριδοειδή, τις τομάτες, το κουνουπίδι, το μπρόκολο το λάχανο, τα ακτινίδια και τις φράουλες. Η βιταμίνη C χρησιμεύει στη σύνθεση του κολλαγόνου, της θυροξίνης. της αδρεναλίνης, της νοραδρεναλίνης, της σεροτονiνης της καρνιτίνης και χολικών αλάτων. Το ήπαρ έχει επίσης υψηλά επίπεδα. Το μαγείρεμα καταστρέφει τη βιταμίνη C. Έχει επίσης αντιοξειδωτική…

Βιοτίνη (Βιταμίνη Η)

Η βιοτίνη βρίσκεται στα όσπρια, τα λαχανικά, το κρέατα, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς και τον κρόκο του αυγού. Στον οργανισμό συμμετέχει στο μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών (δηλαδή των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων), στη μεταφορά καρβοξuλικών ομάδων σε διάφορες ενώσεις και στη γλυκονεογένεση.Ορισμένα αντιβιοτικά έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν την απορρόφησή της. Η απορρόφηση…

Βιταμίνη Β12 (Κυανοκοβαλαμίνη)

Η βιταμίνη Β12 συναντάται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αυγά, ψάρια και γαλακτοκομικά. Στον οργανισμό συμμετέχει στον μεταβολισμό των νουκλεϊκών οξέων και στη σύνθεση των πρωτεϊνών. Ακόμη ρυθμίζει το μεταβολισμό του φυλλικού οξέος και επηρεάζει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, του νευρικού συστήματος (καθώς χρησιμεύει στη σύνθεση μυελίνης) και των οστών.Όταν υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης Β12-…

Φυλλικό οξύ (Φολικό οξύ ή Β9)

Πηγές του φυλλικού οξέος είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά τα εσπεριδοειδή τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα αυγά, το συκώτι, και τα γαλακτοκομικά. Το φυλλικό οξύ εμπλέκεται στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και στην πρωτεΐνοσύνθεση. Επίσης, επηρεάζει την λειτουργία του νευρικού συστήματος και προστατεύει από διαταραχές του νευρικού σωλήνα.Μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψή της, σε…

Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη)

Η πυριδοξίνη βρίσκεται στα κρέατα, τα ψάρια και τα θαλασσινά, στα πουλερικά, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στις πατάτες, στα όσπρια και στα δημητριακά ολικής αλέσεως. Η πυριδοξiνη συμμετέχει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, τη σύνθεση κάποιων αμινοξέων, της αιμοσφαιρίνης, των λευκοκυττάρων και διαφόρων νευροδιαβιβαστών. Σε περίπτωση έλλειψής της παρατηρείται μικροκυτταρική αναιμία και δερματίτιδες. Η έλλειψη της…

Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ)

Η βιταμίνη Β5 βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, όπως είναι το κρέας το ψάρι τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Η βιταμίνη Β5 στον οργανισμό συμμετέχει στη σύνθεση της χοληστερόλης, των φωσφολιπιδίων, της αιμοσφαιρίνης και των στεροειδών ορμονών, με τη μορφή ακέτυλο-συνενζύμου Α.Επειδή είναι τόσο διαδεδομένη ουσία στα διάφορο τρόφιμα, δεν…

Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη ή Νικοτινικό οξύ)

Το Νικοτινικό οξύ το προμηθεύεται ο οργανισμός από την κατανάλωση κρέατος, ψαριών, πουλερικών, γαλακτοκομικών, αυγών και ξηρών καρπών. Το Νικοτινικό οξύ μπορεί να συντεθεί και από τον ίδιο τον οργανισμό από την τρυπτοφάνη, εφ’ όσον υπάρχει στον οργανισμό ριβοφλαβiνη. Η έλλειψη του Νικοτινικού οξέος προκαλεί πελάγρα.Τοξικότητα έχει αναφερθεί σε προσλήψεις μεγαλύτερες των 100 mg/ ημέρα.…

Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη)

Η ριβοφλαβίνη βρίσκεται στο γάλα, το συκώτι, το κρέας, το αυγά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μανιτάρια, τα μη αποφλοιωμένα και εμπλουτισμένα δημητριακά. Η βιταμίνη Β2 συμμετέχει στις οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρο στον οργανισμό. Όταν παρατηρηθεί έλλειψή της, παρατηρούνται διάφορα προβλήματα στο δέρμα και τους βλεννογόνους αδένες, όπως γωνιακή χειλίτιδα, γλωσσίτιδα και φωτοφοβία.…

Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη)

Η βιταμίνη Β1 απαντάται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια τους, ξηρούς καρπούς στα εμπλουτισμένα δημητριακά, στο γάλα και στο χοιρινό κρέας. Με τη μορφή της πυροφωσφορικής θειαμίνης βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην σύνθεση κάποιων νευροδιαβιβαστών. Συμμετέχει επίσης και στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των αμινοξέων.Η έλλειψη της θειαμίνης αρχικά προκαλεί…