Μολυβδένιο (Mo)

Το μολυβδένιο είναι ένα συστατικό που βρίσκεται στα όσπρια, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα γαλακτοκομικά και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Το μολυβδένιο συμμετέχει ως συνένζυμο σε μια ποικιλία ενζύμων συστημάτων που ως λειτουργία έχουν τον καταβολισμό θειούχων αμινοξέων και πουρινών.Συμπτώματα έλλειψης μολυβδενίου δεν έχουν αναφερθεί. Οι υψηλές τιμές πρόσληψης έχουν συνδεθεί με την εκδήλωση ουρικής…

Σελήνιο (Se)

Το σελήνιο υπάρχει στο κρέας, τα οστρακοειδή, τα λαχανικά και δημητριακά που έχουν καλλιεργηθεί σε έδαφος πλούσιο σε σελήνιο. Το σελήνιο αποτελεί συστατικό μιας ουσίας, της γλουταθειονικής υπεροξειδάσης, που εμποδίζει τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Έτσι παρουσιάζει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.Τα άτομα που διατρέφονται παρεντερικά αντιμετωπίζουν συχνά έλλειψη σεληνίου. Τα συμπτώματα της έλλειψης σεληνίου περιλαμβάνουν μυϊκούς πόνους, αίσθημα…

Ιώδιο (I)

Οι πηγές του ιωδίου είναι το θαλασσινό αλάτι, τα ψάρια και τα θαλασσινά το εμπλουτισμένο με Ιώδιο αλάτι και τα φυτικά τρόφιμα που έχουν καλλιεργηθεί σε παραθαλάσσιες περιοχές.Στον οργανισμό υπάρχουν συνήθως 20-50 mg ιωδίου, από τα οποίο γύρω στα 8 mg βρίσκονται στον θυρεοειδή αδένα. Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των ορμονών του…

Χαλκός (Cu)

Ο χαλκός απαντάται στο κρέας, τα εντόσθια το κακάο, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Είναι ένα μέταλλο που συμμετέχει στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και του κολλαγόνου και αποτελεί συστατικό ενός ενζύμου που εμπλέκεται στην εξουδετέρωση ελευθέρων ριζών.Η έλλειψη σε χαλκό οφείλετε σε ανεπαρκή πρόσληψη του ιχνοστοιχείου αυτού ή σε υπερβολική πρόσληψη ψευδαργύρου. Στην…

Ψευδάργυρος (Zn)

Ο ψευδάργυρος ως πηγές έχει τα οστρακώδη και τα μαλάκια, το κρέας τα μη αποφλοιωμένα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς. Είναι βασικό συστατικό πολλών ενζύμων που συμμετέχουν στο μεταβολισμό της ενέργειας αλλά και στη σύνθεση νουκλεικών οξέων πρωτεϊνών και προσταγλανδινών. Επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή ανάπτυξη του οργανισμού, τη σεξουαλική ωρίμανση, τη λειτουργία του…

Σίδηρος (Fe)

Ο σίδηρος βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα και σε διάφορες συγκεντρώσεις. Οι καλύτερες πηγές σιδήρου για τον άνθρωπο είναι το συκώτι, τα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά. Στα τρόφιμα αυτά ο σίδηρος βρίσκεται σε εύκολα απορροφήσιμη μορφή (υπολογίζεται ότι απορροφάτε το 20-25% του σιδήρου όταν καταναλώνονται αυτές οι τροφές). Η βιταμίνη C…