Fragaria ananassa ή αλλιώς φράουλα

Ο καρπός της άγριας αυτής φράουλας είναι μικρός, εξαιρετικά γλυκός και νόστιμος. Τις βρίσκουμε όλο το χρόνο ωστόσο η κορύφωση της παραγωγής τους είναι από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούλιο. Υπάρχουν περισσότερες από 600 ποικιλίες φράουλας, κάθε μία από τις οποίες διαφέρει σε γεύση, μέγεθος και υφή. Οι σύγχρονες καλλιέργειες οδήγησαν στο να δημιουργηθεί μία ποικιλία…

Άσκηση και γεύματα

Ο καταμερισμός της τροφής σε πολλά γεύματα μέσα στη μέρα θεωρείται ως ένα βασικό μέτρο της σωστής διαιτητικής αγωγής. Αυτό συμβαίνει γιατί η συνολική ημερήσια υπεργλυκαιμία μετά το γεύμα είναι μικρότερη όταν τα διαβητικά άτομα μοιράζουν την τροφή τους σε περισσότερα γεύματα. Ακόμη, ο καταμερισμός των τροφίμων σε γεύματα και σε σνακ περιορίζει σε κάποιο…

Τρόφιμα του εμπορίου ειδικά για διαβητικούς

Διάφορες γλυκαντικές ουσiες χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της ζάχαρης. Αυτές διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει ουσίες που παρέχουν θερμίδες (μανιτόλη, σορβιτόλη, ξυλιτόλη) και η δεύτερη γλυκαντικές ουσίες χωρίς Θερμίδες (σακχαρίνη, ασπαρτάμη). Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων της πρώτης κατηγορίας μπορεί να προκαλέσει ωσμωτική διάρροια. Κυρίως τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη παρουσιάζουν ευαισθησία στη δράση…

Αλκοόλ

Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι Επιστημονικοί Οργανισμού και Διαβητολογικοί  σύλλογοι από διάφορες χώρες έχουν προσπαθήσει να συντάξουν γενικές κατευθύνσεις σχετικά με τη δομή και τη σύσταση της σωστής διαβητικής διάτας. Το αλκοόλ είναι μια ουσία που μπορεί να αποβεί επιβλαβής για όλους εφόσον δεν καταναλώνεται με μέτρο τόσο ως προς τη συχνότητά όσο και ως προς…

Βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι Επιστημονικοί Οργανισμού και Διαβητολογικοί  σύλλογοι από διάφορες χώρες έχουν προσπαθήσει να συντάξουν γενικές κατευθύνσεις σχετικά με τη δομή και τη σύσταση της σωστής διαβητικής διάτας. Τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να καταναλώνουν φυσικές τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά όπως καροτενοειδή, βιταμίνη C,…

Γλυκαιμικός δείκτης

Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι Επιστημονικοί Οργανισμού και Διαβητολογικοί  σύλλογοι από διάφορες χώρες έχουν προσπαθήσει να συντάξουν γενικές κατευθύνσεις σχετικά με τη δομή και τη σύσταση της σωστής διαβητικής διάτας. Το ποσοστά της γλυκόζης στο αίμα μετά από την κατανάλωση διαφόρων τροφίμων που περιέχουν υδατάνθρακες δεν είναι η ίδια, ούτε όταν καταναλώνονται οι ίδιες ποσότητες υδατανθράκων…

Πρωτεΐνες και σακχαρώδεις διαβήτης

Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι Επιστημονικοί Οργανισμού και Διαβητολογικοί  σύλλογοι από διάφορες χώρες έχουν προσπαθήσει να συντάξουν γενικές κατευθύνσεις σχετικά με τη δομή και τη σύσταση της σωστής διαβητικής διάτας. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών αυξάνει τη μικρολευκοματινουρία (Ένα πρώιμο στάδιο διαβητικής νεφρικής προσβολής). Η μείωση στην πρόσληψη…

Λίπος και σακχαρώδεις διαβήτης

Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι Επιστημονικοί Οργανισμού και Διαβητολογικοί  σύλλογοι από διάφορες χώρες έχουν προσπαθήσει να συντάξουν γενικές κατευθύνσεις σχετικά με τη δομή και τη σύσταση της σωστής διαβητικής διάτας. Ο σύγχρονες τάσεις που υπάρχουν ως προς τη δίαιτα των διαβητικών ατόμων είναι κατά βάσιν δύο είτε η χορήγηση σχετικά αυξημένων ποσοστών υδατανθράκων είτε η μείωση…

Φυτικές Ίνες

Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι Επιστημονικοί Οργανισμού και Διαβητολογικοί  σύλλογοι από διάφορες χώρες έχουν προσπαθήσει να συντάξουν γενικές κατευθύνσεις σχετικά με τη δομή και τη σύσταση της σωστής διαβητικής διάτας. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες θεωρείται διατροφή καλής ποιότητάς τόσο για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη όσο και για άτομα που δεν αντιμετωπίζουν…

Υδατάνθρακες 

Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι Επιστημονικοί Οργανισμού και Διαβητολογικοί  σύλλογοι από διάφορες χώρες έχουν προσπαθήσει να συντάξουν γενικές κατευθύνσεις σχετικά με τη δομή και τη σύσταση της σωστής διαβητικής διάτας. Η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων συνιστάται στους διαβητικούς ήδη από το 1982. Το ποσοστό τους μπορεί να καλύπτει το 50-55% του συνόλου της πρόσληψης ενέργειας σε ημερήσια…