Πιθανή επικινδυνότητα λόγω μεταφοράς γονιδίου ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και πιθανές αντιδράσεις από την χρήση ιικού DNA

Κατά την κατασκευή των γενετικά τροποποιημένων φυτών χρησιμοποιούνται ως δείκτες αναγνώρισης γονίδια ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά, που προέρχονται από βακτήρια. Υπάρχει θεωρητικά μικρή πιθανότητα, μέσω «οριζόντιας» μεταφοράς να μεταφερθεί το γονίδιο ή τμήμα του γονιδίου από το τρόφιμο σε κύτταρα ή βακτήρια του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος.Αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πιθανό βακτήρια του πεπτικού συστήματος να…

Αλλεργιογόνες Δράσεις

Αν το γονίδιο που μεταφέρεται στον οργανισμό προέρχεται από αλλεργιογόνο τρόφιμο (όπως γάλα, οστρακοειδή, ψάρια, ξηροί καρποί), υπάρχει περίπτωση να μεταφέρει την αλλεργιογόνο δράση του στο νέο τρόφιμο. Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, κάθε νέο γενετικά τροποποιημένο τρόφιμο πρέπει να ελέγχεται για την αλλεργιογόνο του δράση και να εγκρίνεται μόνο αν δεν παρουσιάζει σημαντικές…

Πιθανή επικινδυνότητα λόγω ενσωμάτωσης γονιδίων

Η εισαγωγή νέων γονιδίων στους υπάρχοντες οργανισμούς μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στο γονιδίωμα του νέου οργανισμού. Κάποια γονίδια μπορεί να σιγήσουν και κάποια άλλα που ήταν ανενεργά να ενεργοποιηθούν, προκαλώντας απρόβλεπτες συνέπειες. Ο μεταβολισμός του οργανισμού διαταράσσεται, δημιουργώντας νέες τοξικές ουσίες ή αυξάνοντας την ποσότητα των υπαρχόντων.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της τρυπτοφάνης. Το…

Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα

Στην Ευρώπη επικρατεί η άποψη ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και τρόφιμα πιθανόν εγκυμονούν μακροχρόνιους κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών και άρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην απελευθέρωση και χρήση τους. Εδώ βασική αρχή αποτελεί η αρχή της πρόληψης. Σε συνδυασμό με την αρχή της ουσιαστικής ισοδυναμίας προβλέπεται ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο…

Νομική Αντιμετώπιση των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων

Οι απόψεις για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, τις καλλιέργειες τους και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον διίστανται. Με τις διαφορετικές απόψεις έχουν συνταχθεί ολόκληρες χώρες και ομάδες κρατών, με αποτέλεσμα η διείσδυση των προϊόντων και των τεχνικών καλλιέργειας να διαφοροποιείται σημαντικά στα διάφορα μέρη του κόσμου.Οι υπέρμαχοι θεωρούν ότι με τη χρήση…

Τύποι Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων

Το μεγαλύτερο μέρος των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών μπορούν vα καταταγούν σε δύο βασικές κατηγορίες που σχετίζονται με την επιθυμητή ιδιότητα που έχουν αποκτήσει μετά την εισαγωγή του νέου γονιδίου:Φυτά ανθεκτικά σε ζιζανιοκτόνα (herbicide-tolerant), όπως η σόγια Roundup Ready, ανθεκτική στο ζιζανιοκτόνο glyphosate της εταιρείας Monsanto. Με τη χρήση των τροποποιημένων σπόρων η καλλιέργεια μπορεί να…

Η εξάπλωση των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων

Η γενετική τροποποίηση ξεκίνησε να εφαρμόζετε εμπορικά στη φαρμακευτική βιομηχανία. Σκοπός ήταν η παραγωγή ορμονών, όπως η ινσουλίνη και η αυξητική ορμόνη.Η ινσουλίνη, απαραίτητη για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη παρότι είχε παρασκευασθεί συνθετικά οπό το 1921, παράγονταν ευρέως με βάση την ινσουλίνη των χοίρων. Η αυξητική ορμόνη, απαραίτητη για τη θεραπεία της ανεπάρκειας αυξητικής…

Μολυβδένιο (Mo)

Το μολυβδένιο είναι ένα συστατικό που βρίσκεται στα όσπρια, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα γαλακτοκομικά και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Το μολυβδένιο συμμετέχει ως συνένζυμο σε μια ποικιλία ενζύμων συστημάτων που ως λειτουργία έχουν τον καταβολισμό θειούχων αμινοξέων και πουρινών.Συμπτώματα έλλειψης μολυβδενίου δεν έχουν αναφερθεί. Οι υψηλές τιμές πρόσληψης έχουν συνδεθεί με την εκδήλωση ουρικής…

Σελήνιο (Se)

Το σελήνιο υπάρχει στο κρέας, τα οστρακοειδή, τα λαχανικά και δημητριακά που έχουν καλλιεργηθεί σε έδαφος πλούσιο σε σελήνιο. Το σελήνιο αποτελεί συστατικό μιας ουσίας, της γλουταθειονικής υπεροξειδάσης, που εμποδίζει τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Έτσι παρουσιάζει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.Τα άτομα που διατρέφονται παρεντερικά αντιμετωπίζουν συχνά έλλειψη σεληνίου. Τα συμπτώματα της έλλειψης σεληνίου περιλαμβάνουν μυϊκούς πόνους, αίσθημα…

Ιώδιο (I)

Οι πηγές του ιωδίου είναι το θαλασσινό αλάτι, τα ψάρια και τα θαλασσινά το εμπλουτισμένο με Ιώδιο αλάτι και τα φυτικά τρόφιμα που έχουν καλλιεργηθεί σε παραθαλάσσιες περιοχές.Στον οργανισμό υπάρχουν συνήθως 20-50 mg ιωδίου, από τα οποίο γύρω στα 8 mg βρίσκονται στον θυρεοειδή αδένα. Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των ορμονών του…