Υδατάνθρακες όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Οι υδατάνθρακες είναι τα σάκχαρα, τα άμυλα και οι ίνες που βρίσκονται στα φρούτα, τα σιτηρά, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και συχνά κατηγορούνται σε μοντέρνες δίαιτες

Η διατροφική αξία των οσπρίων.

Φάβα, φασόλια, ρεβίθια, φακές και τόσοι άλλοι γευστικοί και διατροφικοί θησαυροί της ελληνικής γης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας και βρίσκονται στην κορυφή της μεσογειακής διατροφής Περιέχουν υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, σιδήρου και ινών, ελάχιστο ή καθόλου λίπος και μηδενική χοληστερίνη, ενώ φημίζονται για τις σημαντικές ποσότητες που περιέχουν σε μέταλλα, όπως κάλιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Αγαπημένο φαγητό για τις κρύες…

Ρίγανη ή Origanum vulgare.

Η ρίγανη είναι ένα μαγειρικό και φαρμακευτικό βότανο που ανήκει στην οικογένεια των λαμιωδών αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών (Lamiaceae). Έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική και το μαγείρεμα για χιλιάδες χρόνια. Προσθέτει γεύση και άρωμα, ενώ έχει πολλά οφέλη και για την υγεία. Τυπικά μεγαλώνει περίπου 50 cm σε ύψος και έχει μοβ φύλλα μήκους περίπου 2 έως 3…

Σέσκουλα ή Beta.

Τα σέσκουλα ή beta (vulgaris) όπως προδίδει και το όνομα είναι στην ίδια οικογένεια με τα παντζάρια και τρώγεται μόνο το φύλλωμα τους. Τα έντονα χρώματα τους από σκούρο πράσινο έως μωβ μαρτυρούν ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες και είναι από τις πιο αντιοξειδωτικές τροφές στον πλανήτη (τα αντιοξειδωτικά είναι υπεύθυνα για τα ζωντανά χρώματα…

Πόσο ωμέγα-3 πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως;

Οι καθημερινές ανάγκες ωμέγα-3 ενός ατόμου ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τους διάφορους παράγοντες υγείας. Οι άνθρωποι δίνουν μεγάλη προσοχή στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα λόγω των οφελών τους για την υγεία. Τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3. Τα ωμέγα-3 είναι σημαντικά μέρη των κυτταρικών μεμβρανών…

Βιταμίνη D: Η πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει νέα οφέλη

Η βιταμίνη D είναι ένα καυτό θέμα σήμερα. Μια σειρά από μελέτες διακήρυσσαν τα οφέλη της για ένα μεγάλο εύρος ασθενειών. Αντίθετα, άλλες πρόσφατες μελέτες ήταν πιο προσεκτικές, αμφισβητώντας την αντιληπτή χρησιμότητα της για τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Η βιταμίνη D είναι μια θρεπτική ουσία που συντίθεται στο δέρμα μας όταν εκτίθεται στο φως του…

Τα πάντα για το Νερό

Το νερό είναι το πιο άφθονο συστατικό του ανθρώπινου σώματος και η τακτική πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Η ποσότητα του απαιτούμενου υγρού ποικίλλει μεταξύ των ανθρώπων και ανάλογα με την ηλικία, την εποχή του χρόνου, τις κλιματολογικές συνθήκες, τη διατροφή και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Μπορούμε να λάβουμε…

Λίγα λόγια για το γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα βασικό τρόφιμο σε αρκετούς πολιτισμούς, έχει τις ρίζες του σε χώρες της Δυτικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Η λέξη γιαούρτι πιστεύεται ότι προέρχεται από την τουρκική λέξη «yoğurmak», που σημαίνει να πυκνώσει, να πήξει ή να καρφώσει.  Οι ιστορικοί περιγράφουν τους νομαδικούς πληθυσμούς που μεταφέρουν γάλα σε ζωικά δέρματα. Τα…

Πηγές νερού στη διατροφή

To 20% του νερού που καταναλώνουμε προέρχεται από τρόφιμα και το υπόλοιπο 80% από τα ποτά. Η περιεκτικότητα σε νερό των τροφίμων ποικίλλει,  είναι συνήθως λιγότερο από 40% στα προϊόντα δημητριακών, 40-70% στα γεύματα, πάνω από 80% σε φρούτα και λαχανικά και περίπου 90% στο γάλα. Για να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε νερό…

Ρεβίθια

Η ονομασία ρεβίθια προέρχεται από τη λατινική λέξη cicer, αναφερόμενη στην οικογένεια φυτών των οσπρίων, Fabaceae. Είναι επίσης γνωστό από το δημοφιλές ισπανικό όνομά του, το φασόλι garbanzo. Τα φασόλια, τα μαύρα φασόλια, τα φασόλια lima και τα φιστίκια είναι άλλα γνωστά τρόφιμα που βρίσκονται σε αυτή την οικογένεια οσπρίων. Αυτά τα φυτά παράγουν εδώδιμους…