Κάλιο (K)

Το κάλιο βρίσκεται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, στο γάλα και στα δημητριακά ολικής Αλέσεως. Είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα μέταλλο στον ενδοκυττάριο χώρο και συμμετέχει στη ρύθμιση του όγκου των ενδοκυττάριων υγρών και της οξεοβασικής ισορροπίας του οργανισμού, ενώ παράλληλα επηρεάζει τη σύσπαση των λείων μυϊκών ινών και τη μεταφορά των νευρικών σημάτων.Όπως συμβαίνει και…

Νάτριο (Na)

Το νάτριο περιέχεται στο αλάτι (και όλα τα τρόφιμα που περιέχουν αλάτι), στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στη μαγειρική σόδα και στο μπέικιν πάουντερ. Το νάτριο είναι ο σημαντικότερος παράγων ρύθμισης του όγκου των εξωκυττάριων υγρών, της ωσμωτικής πίεσης και της οξεοβασικής ισορροπίας του οργανισμού. Τα ιόντα νατρίου επίσης διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη μεταφορά των νευρικών…

Μαγνήσιο (Mg)

Το μαγνήσιο υπάρχει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς. Είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην σύνθεση των πρωτεϊνών και επηρεάζει άμεσα το μεταβολισμό του καλίου, του ασβεστίου και της βιταμίνης D. Είναι ακόμη συνένζυμο σε αντιδράσεις που χρησιμοποιούν ΑΤΡ, στην αντιγραφή του DNA και…

Φωσφόρος (P)

Ο φώσφορος είναι το επόμενο σε ποσότητα μεταλλικό στοιχείο του οργανισμού (μετά το ασβέστιο). Ανευρίσκεται στο κρέας, τα ψάρια, το πουλερικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα αναψυκτικά τύπου cola. Το 85% του φωσφόρου του οργανισμού βρίσκεται στα οστά και τα δόντια μαζί με το ασβέστιο. Επιπλέον ο φωσφόρος συμμετέχει…

Ασβέστιο (Ca)

Το ασβέστιο είναι το πιο διαδεδομένο από όλα τα μεταλλικά στοιχεία στον ανθρώπινο οργανισμό Βρίσκεται στα γαλακτοκομικά, στα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκκαλα, σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, όσπρια, αμύγδαλα και στο μεταλλικό νερό.Το ασβέστιο αντιπροσωπεύει περίπου το 1,5% του σωματικού βάρους του ανθρώπου. Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται…

Ορισμός. Τι είναι μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Τα ανόργανα στοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός είναι τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία. Τα κύρια μέταλλα που χρειάζεται ο άνθρωπος είναι επτά, ενώ τα ιχνοστοιχεία 14 και βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες στους ιστούς του σώματος (Κοντογιάννη, 2010).

Βιταμίνη C (Ασκορβικό οξύ)

Η βιταμίνη C ανευρίσκεται στα εσπεριδοειδή, τις τομάτες, το κουνουπίδι, το μπρόκολο το λάχανο, τα ακτινίδια και τις φράουλες. Η βιταμίνη C χρησιμεύει στη σύνθεση του κολλαγόνου, της θυροξίνης. της αδρεναλίνης, της νοραδρεναλίνης, της σεροτονiνης της καρνιτίνης και χολικών αλάτων. Το ήπαρ έχει επίσης υψηλά επίπεδα. Το μαγείρεμα καταστρέφει τη βιταμίνη C. Έχει επίσης αντιοξειδωτική…

Βιοτίνη (Βιταμίνη Η)

Η βιοτίνη βρίσκεται στα όσπρια, τα λαχανικά, το κρέατα, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς και τον κρόκο του αυγού. Στον οργανισμό συμμετέχει στο μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών (δηλαδή των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων), στη μεταφορά καρβοξuλικών ομάδων σε διάφορες ενώσεις και στη γλυκονεογένεση.Ορισμένα αντιβιοτικά έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν την απορρόφησή της. Η απορρόφηση…

Βιταμίνη Β12 (Κυανοκοβαλαμίνη)

Η βιταμίνη Β12 συναντάται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αυγά, ψάρια και γαλακτοκομικά. Στον οργανισμό συμμετέχει στον μεταβολισμό των νουκλεϊκών οξέων και στη σύνθεση των πρωτεϊνών. Ακόμη ρυθμίζει το μεταβολισμό του φυλλικού οξέος και επηρεάζει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, του νευρικού συστήματος (καθώς χρησιμεύει στη σύνθεση μυελίνης) και των οστών.Όταν υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης Β12-…

Φυλλικό οξύ (Φολικό οξύ ή Β9)

Πηγές του φυλλικού οξέος είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά τα εσπεριδοειδή τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα αυγά, το συκώτι, και τα γαλακτοκομικά. Το φυλλικό οξύ εμπλέκεται στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και στην πρωτεΐνοσύνθεση. Επίσης, επηρεάζει την λειτουργία του νευρικού συστήματος και προστατεύει από διαταραχές του νευρικού σωλήνα.Μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψή της, σε…