Όπως τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τα βερίκοκα είναι μια καλή πηγή πολλών από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει. Συγκεκριμένα, περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμινών Α και C, καθώς και φυτικές ίνες και κάλιο.
Οι άνθρωποι μπορούν να φάνε βερίκοκα είτε ωμά είτε αποξηραμένα. Η κατάψυξη ή η κονσερβοποίηση του φρούτου δεν μειώνει τη θρεπτική του αξία. Ωστόσο, για να διατηρήσουν το φρούτο μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή, οι άνθρωποι θα πρέπει να αναζητούν κονσερβοποιημένα φρούτα στο νερό, όχι σιρόπι.
Τα οφέλη των βερίκοκων τα καθιστούν μια καλή προσθήκη σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.
Οφέλη
Οι ειδικοί συνιστούν στους ανθρώπους να τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται το σώμα μας για να ευδοκιμήσει.
Τα βερίκοκα είναι μια καλή πηγή:
Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α, την οποία οι επιστήμονες αποκαλούν επίσης ρετινόλη, είναι πολύ σημαντική για υγιή μάτια.
Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α βοηθά το σώμα να φτιάξει τις χρωστικές που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά ο αμφιβληστροειδής. Χωρίς αυτό, οι άνθρωποι κινδυνεύουν να αναπτύξουν νυχτερινή τύφλωση.
Η βιταμίνη Α βοηθά επίσης τα μάτια να παράγουν την υγρασία που χρειάζονται για να παραμείνουν σωστά λιπαινόμενα.
Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Α, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα έχοντας αντιφλεγμονώδη δράση.
Άλλες καλές πηγές βιταμίνης Α περιλαμβάνουν:
- πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- πορτοκαλί λαχανικά, όπως καρότα κολοκύθες και γλυκοπατάτες
- πεπόνια
- αυγά
Βιταμίνη C
Τα βερίκοκα είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνη C , η οποία είναι μια από τις βιταμίνες που το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη C από τη διατροφή τους.
Η βιταμίνη C έχει πολλές λειτουργίες. Για παράδειγμα, είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων του σώματος από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Το σώμα το χρειάζεται επίσης για να παράγει κολλαγόνο για να επισκευάσει τις πληγές.
Η βιταμίνη C παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό, βοηθώντας τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού να καταπολεμήσουν τα βακτήρια και τους ιούς.
Μερικές άλλες καλές πηγές βιταμίνης C περιλαμβάνουν:
- κόκκινες και πράσινες πιπεριές
- εσπεριδοειδή
- μπρόκολο
- φράουλες
Φυτικές Ίνες
Κάθε 35 γραμμάρια (g) φρέσκου βερίκοκου περιέχουν 0,7 g διαιτητικών ινών όταν οι απαιτήσεις ανέρχονται σε 25-38 g φυτικών ινών κάθε μέρα. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των βερίκοκων, είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών.
Οι φυτικές ίνες είναι ζωτικής σημασίας γιατί βοηθούν το σώμα να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του. Βοηθά επίσης την πέψη, η οποία βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και προάγει τη συνολική υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.
Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που τρώνε αρκετές φυτικές ίνες είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν μια σειρά από παθήσεις, όπως:
- καρδιακή ασθένεια
- διαβήτης τύπου 2
- εκκοπωλματίτιδα ή φλεγμονή του εντέρου
Κάλιο
Τα βερίκοκα είναι μια από τις καλύτερες πηγές καλίου. Στην πραγματικότητα, μια μόνο μερίδα βερίκοκο θα μπορούσε να προσφέρει σχεδόν ένα τέταρτο των καθημερινών αναγκών ενός ατόμου.
Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που χρειάζονται τα νεύρα για να λειτουργήσουν και οι μύες να συστέλλονται. Το σώμα χρειάζεται επίσης κάλιο για να μετακινήσει τα θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα και να απορρίψει τα κυτταρικά απόβλητα.
Παίζει επίσης ρόλο στην υγεία της καρδιάς βοηθώντας τον καρδιακό παλμό να παραμείνει τακτικός.
Μερικές άλλες καλές πηγές καλίου περιλαμβάνουν:
- φακές
- δαμάσκηνα και σταφίδες
- πατάτες
Διατροφικές αξίες
Ένα βερίκοκο 35 g περιέχει τα ακόλουθα:
- ενέργεια: 16,8 θερμίδες
- πρωτεΐνη: 0,49 γρ
- λιπαρά: 0,14 γρ
- υδατάνθρακες: 3,89 γρ
- φυτικές ίνες: 0,7 γρ
- σάκχαρα: 3,23 γρ
- ασβέστιο: 4,55 χιλιοστόγραμμα (mg)
- σίδηρος: 0,14 mg
- μαγνήσιο: 3,5 mg
- φώσφορος: 8,05 mg
- κάλιο: 90,6 mg
- νάτριο: 0,35 mg
- ψευδάργυρος: 0,07 mg
- χαλκός: 0,03 mg
- σελήνιο: 0,04 μικρογραμμάρια (mcg)
- βιταμίνη C: 3,5 mg
- θειαμίνη: 0,01 mg
- ριβοφλαβίνη: 0,01 mg
- νιασίνη: 0,21 mg
- βιταμίνη Β-6: 0,02 mg
- βιταμίνη Α: 33,6 mcg
- βήτα-καροτίνη: 383 mcg
- βιταμίνη Ε: 0,31 mg
- βιταμίνη Κ: 1,16 mcg