Η κατανάλωση αλατιού φαίνεται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος. Πολλές κλινικές έρευνες και επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει μέχρι σήμερα ότι η μείωση της πρόσληψης νατρίου μέσω του αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης. Φαίνεται όμως ότι η απόκριση στο μέτρο αυτό ποικίλλει ανάμεσα σε άτομα και πληθυσμούς. Πιο ευαίσθητοι στη μείωση της πρόσληψης νατρίου φαίνεται ότι είναι οι άνθρωποι που ανήκουν στην μαύρη φυλή, οι παχύσαρκοι και οι ηλικιωμένοι.
Ως προς τις προτεινόμενες ποσότητες αλατιού που θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά για τους υγιείς ενήλικες ορίζονται μέχρι 6 gr αλατιού (2,4 gr ή 100 mmol νατρίου} δηλαδή περίπου ένα κουταλάκι του τσαγιού την ημέρα. Σε ότι αφορά ανθρώπους με προβλήματα υγείας, σε πολλές
περιπτώσεις αυτοί θα πρέπει να καταναλώνουν πολύ λιγότερο. Για το λόγο αυτό προτείνεται στα άτομα που για λόγους υγείας δεν πρέπει να καταναλώνουν νάτριο να χρησιμοποιούν άλλα βελτιωτικά της γεύσης της τροφής εκτός από το αλάτι, όπως π.χ. άλλο καρυκεύματα, αλλά και να είναι προσεκτικοί στην κατανάλωση τυποποιημένων τροφών καθώς η ποσότητα νατρίου που αναφέρθηκε αφορά στην συνολική ημερήσια κατανάλωση και πολλές από αυτές τις τροφές περιέχουν πολύ αλάτι επομένως και πολύ νάτριο.