Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια βιταμίνη που δεν προέρχεται από κάποια εξωτερική πηγή, αλλά την συνθέτει ο ίδιος ο οργανισμός από ουσίες που προσλαμβάνει με τα τρόφιμα. Στην σύνθεση της επίσης σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η έκθεση στον ήλιο και συγκεκριμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία.Και οι δύο μορφές πρόδρομων συστατικών της βιταμίνης D μεταφέρονται διαμέσου της κυκλοφορίας…

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α περιέχεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Καλές πηγές περιλαμβάνουν: Ήπαρ, λάδι από συκώτι, καρότα, μπρόκολο, γλυκοπατάτα, βούτυρο, καλαμπόκι , σπανάκι, κολοκύθα , χόρτα, μερικά τυριά, αυγό, βερίκοκο, πεπόνι και γάλα. Οι μορφές με τις οποίες απαντάται είναι η ρετινόλη και η ρετινάλη. Σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης απαντάται με τη μορφή καροτενοειδών (προβιταμίνη…

Ορισμός. Τι είναι οι βιταμίνες.

Οι βιταμίνες είναι ουσίες που βρίσκονται μέσα στα τρόφιμα. Η βασική τους κατηγοριοποίηση είναι σε λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές. Η κατηγοριοποίηση αυτή αναφέρεται στο μέσο στο οποίο κάθε βιταμίνη μπορεί να μεταβολιστεί και να προσφέρει τα συστατικά της στον οργανισμό.