Μαγνήσιο (Mg)

Το μαγνήσιο υπάρχει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς. Είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην σύνθεση των πρωτεϊνών και επηρεάζει άμεσα το μεταβολισμό του καλίου, του ασβεστίου και της βιταμίνης D. Είναι ακόμη συνένζυμο σε αντιδράσεις που χρησιμοποιούν ΑΤΡ, στην αντιγραφή του DNA και…

Φωσφόρος (P)

Ο φώσφορος είναι το επόμενο σε ποσότητα μεταλλικό στοιχείο του οργανισμού (μετά το ασβέστιο). Ανευρίσκεται στο κρέας, τα ψάρια, το πουλερικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα αναψυκτικά τύπου cola. Το 85% του φωσφόρου του οργανισμού βρίσκεται στα οστά και τα δόντια μαζί με το ασβέστιο. Επιπλέον ο φωσφόρος συμμετέχει…

Ασβέστιο (Ca)

Το ασβέστιο είναι το πιο διαδεδομένο από όλα τα μεταλλικά στοιχεία στον ανθρώπινο οργανισμό Βρίσκεται στα γαλακτοκομικά, στα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκκαλα, σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, όσπρια, αμύγδαλα και στο μεταλλικό νερό.Το ασβέστιο αντιπροσωπεύει περίπου το 1,5% του σωματικού βάρους του ανθρώπου. Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται…

Ορισμός. Τι είναι μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Τα ανόργανα στοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός είναι τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία. Τα κύρια μέταλλα που χρειάζεται ο άνθρωπος είναι επτά, ενώ τα ιχνοστοιχεία 14 και βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες στους ιστούς του σώματος (Κοντογιάννη, 2010).

Βιταμίνη C (Ασκορβικό οξύ)

Η βιταμίνη C ανευρίσκεται στα εσπεριδοειδή, τις τομάτες, το κουνουπίδι, το μπρόκολο το λάχανο, τα ακτινίδια και τις φράουλες. Η βιταμίνη C χρησιμεύει στη σύνθεση του κολλαγόνου, της θυροξίνης. της αδρεναλίνης, της νοραδρεναλίνης, της σεροτονiνης της καρνιτίνης και χολικών αλάτων. Το ήπαρ έχει επίσης υψηλά επίπεδα. Το μαγείρεμα καταστρέφει τη βιταμίνη C. Έχει επίσης αντιοξειδωτική…

Βιοτίνη (Βιταμίνη Η)

Η βιοτίνη βρίσκεται στα όσπρια, τα λαχανικά, το κρέατα, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς και τον κρόκο του αυγού. Στον οργανισμό συμμετέχει στο μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών (δηλαδή των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων), στη μεταφορά καρβοξuλικών ομάδων σε διάφορες ενώσεις και στη γλυκονεογένεση.Ορισμένα αντιβιοτικά έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν την απορρόφησή της. Η απορρόφηση…

Βιταμίνη Β12 (Κυανοκοβαλαμίνη)

Η βιταμίνη Β12 συναντάται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αυγά, ψάρια και γαλακτοκομικά. Στον οργανισμό συμμετέχει στον μεταβολισμό των νουκλεϊκών οξέων και στη σύνθεση των πρωτεϊνών. Ακόμη ρυθμίζει το μεταβολισμό του φυλλικού οξέος και επηρεάζει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, του νευρικού συστήματος (καθώς χρησιμεύει στη σύνθεση μυελίνης) και των οστών.Όταν υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης Β12-…

Φυλλικό οξύ (Φολικό οξύ ή Β9)

Πηγές του φυλλικού οξέος είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά τα εσπεριδοειδή τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα αυγά, το συκώτι, και τα γαλακτοκομικά. Το φυλλικό οξύ εμπλέκεται στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και στην πρωτεΐνοσύνθεση. Επίσης, επηρεάζει την λειτουργία του νευρικού συστήματος και προστατεύει από διαταραχές του νευρικού σωλήνα.Μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψή της, σε…

Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη)

Η πυριδοξίνη βρίσκεται στα κρέατα, τα ψάρια και τα θαλασσινά, στα πουλερικά, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στις πατάτες, στα όσπρια και στα δημητριακά ολικής αλέσεως. Η πυριδοξiνη συμμετέχει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, τη σύνθεση κάποιων αμινοξέων, της αιμοσφαιρίνης, των λευκοκυττάρων και διαφόρων νευροδιαβιβαστών. Σε περίπτωση έλλειψής της παρατηρείται μικροκυτταρική αναιμία και δερματίτιδες. Η έλλειψη της…

Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ)

Η βιταμίνη Β5 βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, όπως είναι το κρέας το ψάρι τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Η βιταμίνη Β5 στον οργανισμό συμμετέχει στη σύνθεση της χοληστερόλης, των φωσφολιπιδίων, της αιμοσφαιρίνης και των στεροειδών ορμονών, με τη μορφή ακέτυλο-συνενζύμου Α.Επειδή είναι τόσο διαδεδομένη ουσία στα διάφορο τρόφιμα, δεν…