Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι Επιστημονικοί Οργανισμού και Διαβητολογικοί σύλλογοι από διάφορες χώρες έχουν προσπαθήσει να συντάξουν γενικές κατευθύνσεις σχετικά με τη δομή και τη σύσταση της σωστής διαβητικής διάτας.
Οι συστάσεις για περιορισμό του αλατιού από διάφορους οργανισμούς υγείας απευθύνονται σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Ωστόσο, λόγω των νεφρικών επιπλοκών που μπορεί να παρουσιάσουν τα άτομα με διαβήτη αλλά και της μεγαλύτερης τάσης που παρουσιάζουν για υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα, ο περιορισμός της λήψης αλατιού γίνεται ακόμη πιο σημαντικός.
Έτσι, οι συστάσεις που δίνονται για την κατανάλωση αλατιού είναι να μην ξεπερνά τα 6g την ημέρα για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη χωρίς να παρουσιάζουν υπέρταση. Για εκείνους που παρουσιάζουν και υπέρταση προτείνεται το αλάτι να μην ξεπερνά τα 2,4 gr την ημέρα και σε περίπτωση ήπιας νεφροπάθειας τα 2gr. Αυτό σημαίνει ελάττωση του αλατιού στο μαγείρεμα αλλά και προσοχή στην κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών γιατί συχνά περιέχουν πολύ αλάτι.