To 20% του νερού που καταναλώνουμε προέρχεται από τρόφιμα και το υπόλοιπο 80% από τα ποτά. Η περιεκτικότητα σε νερό των τροφίμων ποικίλλει, είναι συνήθως λιγότερο από 40% στα προϊόντα δημητριακών, 40-70% στα γεύματα, πάνω από 80% σε φρούτα και λαχανικά και περίπου 90% στο γάλα.
Για να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε νερό έχουμε διάφορες πηγές, καθώς το νερό περιέχεται στα περισσότερα τρόφιμα και όλα τα ποτά που καταναλώνονται. Μια καλή επιλογή είναι το νερό, αλλά ποτά όπως χυμοί φρούτων, σόδα, τσάι και καφές μπορούν να συμβάλλουν στις καθημερινές μας ανάγκες. Όπως όλα όσα καταναλώνουμε, η επιλογή εξαρτάται από την προσωπική προτίμηση και διαθεσιμότητα. Εκτός από τη συμβολή τους στις ανάγκες μας στο νερό, τα ποτά μπορεί επίσης να έχουν ευρύτερη επίδραση στην υγεία μας. Μερικά, όπως ο χυμός φρούτων, το γάλα και το τσάι περιέχουν θρεπτικά συστατικά και άλλες ουσίες που είναι επωφελείς για την υγεία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη ζάχαρη και το συνολικό ενεργειακό περιεχόμενο των ποτών. Η κατανάλωση πολλών ποτών που περιέχουν θερμίδες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία.
Καφεΐνη
Η καφεΐνη είναι ένα ήπιο διουρητικό (αυξάνει την παραγωγή ούρων σε μικρό βαθμό), αλλά τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη (όπως τσάι, καφές, κόλα) συμβάλλουν επίσης στην πρόσληψη υγρών υπό κανονικές συνθήκες. Δεν χρειάζεται να πίνετε περισσότερο νερό για να αντισταθμίσετε την καφεΐνη που υπάρχει στα ποτά αυτά. Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης σε 200mg / ημέρα ή και λιγότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης μπορούν να οδηγήσουν σε μωρά με χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση.
Άλλες ουσίες ομοιάζουσες με την καφεΐνη υπάρχουν στη σοκολάτα (θεοβρωμίνη) και στο τσάι (θεοφυλλίνη) που έχουν επίσης ήπιο διουρητικό αποτέλεσμα.
Αλκοόλ
Με τα αλκοολούχα ποτά, το αποτέλεσμα αφυδάτωσης μπορεί να είναι μεγαλύτερο, ανάλογα με τον τύπο του ποτού που καταναλώνεται. Τα οινοπνευματώδη ποτά που καταναλώνονται μόνα τους μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση, ενώ τα πιο αραιά αλκοολούχα ποτά μπορούν να έχουν καθαρό ενυδατικό αποτέλεσμα.
Το πόσιμο νερό μαζί με τα αλκοολούχα ποτά θα ελαχιστοποιήσει την αφυδατική επίδραση. Είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι ασφαλείς οδηγίες για την κατανάλωση αλκοόλ.
Εμφιαλωμένο, φιλτραρισμένο ή νερό βρύσης;
Ένας μεγάλος αριθμός εμφιαλωμένων νερών είναι τώρα διαθέσιμος, μερικά από τα οποία είναι ανθρακούχα και / ή έχουν προσθήκη βιταμινών και μετάλλων. Τα εμφιαλωμένα νερά αποτελούν έναν βολικό τρόπο και συνιστώνται όταν δεν είναι εγγυημένη μια καθαρή και ασφαλής παροχή νερού, για παράδειγμα όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό. Δεν υπάρχουν σημαντικές διατροφικές διαφορές μεταξύ του εμφιαλωμένου νερού και της βρύσης και οι κανονισμοί μπορεί να είναι αυστηρότεροι για τη βρύση από το εμφιαλωμένο νερό.
Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να πιουν φιλτραρισμένο νερό επειδή προτιμούν τη γεύση, την οσμή και το χρώμα. Το φιλτράρισμα του νερού μειώνει τη σκληρότητα. Η διαδικασία φιλτραρίσματος μειώνει επίσης το χλώριο μαζί με άλλες ακαθαρσίες στο νερό, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση, αλλά το φιλτραρισμένο νερό δεν προσφέρει ιδιαίτερα οφέλη όσον αφορά τη διατροφή.
Σκληρό και μαλακό νερό
Το νερό περιέχει φυσικά διαλυμένα μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο. Αυτά τα μέταλλα απορροφούνται από το νερό της βροχής καθώς διέρχεται από το έδαφος. Αν το νερό βυθίζεται μέσα από σκληρούς βράχους (όπως γρανίτη) ή από τύρφη, δεν συλλέγει αυτά τα μέταλλα. Αλλά, αν το νερό διέρχεται μέσα από μαλακούς βράχους, όπως κιμωλία και ασβεστόλιθο, παίρνει τόσο ασβέστιο όσο και μαγνήσιο.
Το νερό που περιέχει πολύ ασβέστιο και μαγνήσιο ονομάζεται σκληρό νερό και προκαλεί την ανάπτυξη αλάτων σε βραστήρες και άλλο οικιακό εξοπλισμό. Το νερό με χαμηλά επίπεδα αυτών των μετάλλων είναι γνωστό ως μαλακό νερό.
Η κατανάλωση νερού μπορεί να είναι ασπίδα κατά της καρδιαγγειακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, τα αποτελέσματα από μια σειρά μελετών είναι ασυνεπή και ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων επηρεάζεται περισσότερο από άλλους παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη και το κάπνισμα, η διατροφή, η παχυσαρκία, το αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα.
επιμέλεια Λεωνίδας Ναθαναηλίδης
πηγή www.mednutrition.com