Με τον όρο Nutrigenomics αναφερόμαστε στη μελέτη της επίδρασης της τροφής και των συστατικών της στην έκφραση των γονιδίων. Οι υποστηρικτές της θεωρίας αυτής συσχετίζουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών με την έκφραση ή την σίγαση γονιδίων.
Η θεωρία των Nutrigenomics σχετίζεται με την ιδέα της εξατομικευμένης διατροφής. Απώτερος σκοπός είναι να χαρτογραφηθεί το ανθρώπινο γονιδίωμα ως προς τη σχέση του με τα διατροφικά συστατικά και τις αλληλεπιδράσεις τους με τις πρωτεΐνες που παράγονται από τα γονίδια. Από τη χαρτογράφηση αυτή θα προκύψουν εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα που θα βοηθήσουν στην πρόληψη της εκδήλωσης κοινών ασθενειών.
Βασικές αρχές των Nutrigenomics (NCMHD):
- Υπό ορισμένες προϋποθέσεις και για συγκεκριμένους ανθρώπους η διατροφή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα κινδύνου για αρκετές ασθένειες.
- Κοινά συστατικά της τροφής μπορούν να επιδράσουν στο ανθρώπινο γονιδίωμα, άμεσα ή έμμεσα, αλλάζοντας τη δομή ή την έκφραση γονιδίων.
- Ο βαθμός στον οποίο η διατροφή επηρεάζει την ισορροπία ανάμεσα στην υγιή και την παθολογική κατάσταση εξαρτάται από το συγκεκριμένο γονιδίωμα κάθε ατόμου.
- Κάποια γονίδια που ελέγχονται από τη διατροφή μπορεί να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση, εξέλιξη και κατάληξη χρόνιων νοσημάτων.
- Η διαιτητική παρέμβαση που βασίζεται στη γνώση του γονοτύπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη ή τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών.