Η κυτταρίτιδα ταλαιπωρεί το 85% των γυναικών μετά την εφηβεία και το 95% μετά την ηλικία των 30, ανεξαρτήτου βάρους. Είναι μία κατάσταση του δέρματος με τη χαρακτηριστική όψη, «φλοιού πορτοκαλιού». Εμφανίζετε όταν η ισορροπία ανάμεσα στη διαδικασία παραγωγής-αποθήκευσης του λίπους και απελευθέρωσής του στον οργανισμό, προκειμένου να καλύψει ενεργειακές ανάγκες, διαταράσσεται.
Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε σημείο του σώματος εκτός από τις παλάμες, τα πέλματα και το κεφάλι. Συνήθως εμφανίζετε στους μηρούς (τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική τους επιφάνεια), στους γλουτούς, τα γόνατα, τους αστραγάλους, την κοιλιακή χώρα (σε άτομα συνήθως τα οποία παρουσιάζουν παχυσαρκία), στα άνω άκρα (σε γυναίκες συνήθως στην εμμηνόπαυση), και στον αυχένα..
Τα αίτια για την κυτταρίτιδα μπορεί να είναι πολλά όπως η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, η ορμονική δυσλειτουργία, η κληρονομικότητα, η εγκυμοσύνη και η λοχεία, η κλιμακτήριος, το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η δυσκοιλιότητα, η χρήση υποδημάτων με ψηλό τακούνι, το καθημερινό άγχος και τέλος η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.
Όπως γίνετε κατανοητό το φαινόμενο της κυτταρίτιδας οφείλεται σε μία ποικιλία παραγόντων, καθένας από τους οποίους απαιτεί συγκεκριμένη θεραπευτική αντιμετώπιση. Πρέπει λοιπόν να γίνει αντιληπτό ότι η θεραπευτική προσέγγιση της κυτταρίτιδας πρέπει να είναι συστηματική, απαιτεί αρκετό χρονικό διάστημα για να αποδώσει καρπούς ενώ σπουδαίο ρόλο σε αυτήν παίζουν η διατροφή και η γυμναστική.
Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί έναν ζωτικής σημασίας παράγοντα τόσο για την πρόληψη όσο και για την θεραπεία της κυτταρίτιδας. Η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών είναι ένα πρώτο βήμα. Περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και λιγότερα λιπαρά, μιας και το λίπος είναι αυτό που τη γεννά και τη συντηρεί, αποτελούν έναν αξιόπιστο μηχανισμό άμυνας και καταπολέμησης της κυτταρίτιδας. Πικάντικες τροφές, ζάχαρη και αλάτι πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ενώ από τα λιπαρά πρέπει να αποφεύγουμε τα κορεσμένα και να επιλέγουμε τα μονοακόρεστα. Το νερό πρέπει να καταναλώνετε από οκτώ ποτήρια και πάνω, ενώ πρέπει να πούμε όχι στα αναψυκτικά, στον καφέ, στο κακάο, και τη συχνή χρήση αλκοόλ.
Η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και στην καταπολέμηση του προβλήματος της κυτταρίτιδας.
Η άσκηση τακτικά βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της λεμφικής και φλεβικής παροχέτευσης των ιστών καθώς και στην απομάκρυνση του τοπικού λίπους. Επιπλέον, αυξάνει τον κυτταρικό μεταβολισμό, βοηθά στη διατήρηση φυσιολογικού βάρους ενώ ευεργετική θεωρείται η επίδρασή της στην αποκατάσταση της ψυχικής ηρεμίας και στη μείωση του άγχους, λόγω των απελευθερούμενων από τον εγκέφαλο ενδορφινών.
Λεωνίδας Β. Ναθαναηλίδης
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος