Οι πηγές του ιωδίου είναι το θαλασσινό αλάτι, τα ψάρια και τα θαλασσινά το εμπλουτισμένο με Ιώδιο αλάτι και τα φυτικά τρόφιμα που έχουν καλλιεργηθεί σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Στον οργανισμό υπάρχουν συνήθως 20-50 mg ιωδίου, από τα οποίο γύρω στα 8 mg βρίσκονται στον θυρεοειδή αδένα. Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς, της θυροξίνης και της τριιωδοθυρονίνης. Οι χαμηλές συγκεντρώσεις ιωδίου στο αίμα προκαλούν βρογχοκήλη. Τυχόν έλλειψή του κατά την εγκυμοσύνη προκαλεί κρετινισμό στο βρέφος.
Τις τελευταίες δεκαετίες με τον εμπλουτισμό του μαγειρικού αλατιού με ιώδιο έχει περιοριστεί σημαντικά η εκδήλωση βρογχοκήλης. Υψηλές δόσεις ιωδίου (πάνω από 2-3 g) είναι πιθανό να προκαλέσουν υπερθυρεοειδισμό ή θυρεοειδίτιδα.
Συνιστώμενη Διαιτητική Παροχή (ΣΔΠ)
Άνδρες και γυναίκες 150 mg / ημέρα.