Η γενετική τροποποίηση ξεκίνησε να εφαρμόζετε εμπορικά στη φαρμακευτική βιομηχανία. Σκοπός ήταν η παραγωγή ορμονών, όπως η ινσουλίνη και η αυξητική ορμόνη.
Η ινσουλίνη, απαραίτητη για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη παρότι είχε παρασκευασθεί συνθετικά οπό το 1921, παράγονταν ευρέως με βάση την ινσουλίνη των χοίρων. Η αυξητική ορμόνη, απαραίτητη για τη θεραπεία της ανεπάρκειας αυξητικής ορμόνης που δημιουργεί προβλήματα ανάπτυξης, εξάγονταν από τις υποφύσεις πτωμάτων. Η προσπάθεια να παραχθούν οι ουσίες αυτές με πιο ακίνδυνο τρόπο για τον τελικό χρήστη οδήγησε στην παραγωγή των ανασυνδυασμένων μορφών τους που παράγονται από γενετικά τροποποιημένα βακτήρια.
Πρώτη εφαρμογή στη βιομηχανία τροφίμων υπήρξε η παραγωγή με βιοτεχνολογικές μεθόδους της χυμοσίνης. Η εκτεταμένη εφαρμογή σε αγροτικές καλλιέργειες ξεκίνησε το 1996 με την ανθεκτική γενετικά τροποποιημένη σόγια Roundup Ready και το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι Βt. Σήμερα παράγονται γενετικά τροποποιημένα η σόγια, το σιτάρι, το καλαμπόκι, η κόκκινη πιπεριά, η πατάτα με λιγότερο άμυλο, η ελαιοκράμβη, η τομάτα που δεν ωριμάζει, οι φράουλες, το αγγούρια, τα ζαχαρότευτλα, τα καρότα, τα μήλα, τα καρύδια, τα σταφύλια, ο καφές με μικρότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, το πεπόνι που δεν ωριμάζει, το πιπέρι, φρούτα πιο γλυκά από το φυσικό και το ρύζι.
Το 2007 συνολικά 282,4 εκατομμύρια στρέμματα παγκόσμιας καλλιέργειας αφορούσαν γενετικά τροποποιημένα φυτά. Οι ΗΠΑ κατέχουν την πρώτη θέση καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων φυτών (>50%) και ακολουθούν η Αργεντινή και η Βραζιλία. Η Ευρώπη κατέχει κάτω από το 1% της παγκόσμιας παραγωγής με μόνο 58.000 εκτάρια φυτεμένα με μία καλλιέργεια GM (καλαμπόκι με φυσική προστασία από τα έντομα) στην Ισπανία.
Απλά μαθήματα διατροφήςΓενετικά Τροποποιημένα ΤρόφιμαΤα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα και η Δημόσια Υγεία