Νέες έρευνες δείχνουν ότι οι ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου έχουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη μεταξύ 24 συμμετεχόντων σε μια κλινική απώλειας βάρους, εκείνοι που πέτυχαν μεγαλύτερη επιτυχία όσον αφορά την απώλεια βάρους επέδειξαν περισσότερη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου του πλευρικού προμετωπιαίου φλοιού που σχετίζονται με τον αυτοέλεγχο. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Cell Metabolism στις 18 Οκτωβρίου 2018.
«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι στον άνθρωπο ο έλεγχος του σωματικού βάρους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον αυτοέλεγχο και την αυτορρύθμιση», λέει ο Alain Dagher, του Νευρολογικού Ινστιτούτου και Νοσοκομείου του Μόντρεαλ Καναδάς. «Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει υπόψη μακροπρόθεσμες πληροφορίες, όπως η επιθυμία να είναι υγιής, προκειμένου να ελέγξει τις άμεσες επιθυμίες».
Δύο ορμόνες, λεπτίνη και γκρελίνη, είναι γνωστό ότι πυροδοτούν το σώμα να φάει σε μια ρύθμιση απώλειας βάρους. Προηγούμενη έρευνα επιβεβαιώνει ότι αυτά τα επίπεδα ορμονών αλλάζουν ταχύτατα όταν ρίχνεται το βάρος. «Όποιος χάνει βάρος βλέπει αυτή την αλλαγή στη λεπτίνη και γκρελίνη», λέει ο Dagher. «Είναι ακριβώς ότι μερικοί άνθρωποι, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, είναι σε θέση να διατηρήσουν την αυτορρύθμισή τους απέναντι σε αυτό το σήμα».
Για να αξιολογήσουν τους ρόλους που έχουν αυτές οι ορμόνες και ο αυτοέλεγχος στην επίτευξη απώλειας βάρους, οι ερευνητές μελέτησαν 24 άτομα από μια κλινική απώλειας βάρους. Πριν από την έναρξη μιας τυπικής διατροφής απώλειας βάρους 1.200 kcal / ημέρα, όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν μια λειτουργική μελέτη MRI (fMRI) του εγκεφάλου, η οποία αξιολόγησε περιοχές συμπεριλαμβανομένου του πλευρικού προμετωπιαίου φλοιού, ο οποίος συνδέεται με την αυτορρύθμιση και την κοιλιακή μεσαία προμετωπική περιοχή εγκεφάλου που εμπλέκεται σε κίνητρα, επιθυμία και αξία.
Στα άτομα παρουσιάστηκαν εικόνες ορεκτικών τροφίμων καθώς και εικόνες υγιεινών τροφίμων. Οι ερευνητές συνέκριναν την ανταπόκριση της εγκεφαλικής δραστηριότητας στις εικόνες των ειδών διατροφής, ιδίως των εικόνων για τα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, για κάθε θέμα στην αρχή, ένα μήνα και τρεις μήνες. «Όταν παρουσιάζουμε εικόνες ορεκτικών τροφών, η κοιλιακή περιοχή του προμετωπιαίου μετωπιαίου φλοιού γίνεται πιο ενεργή στην fMRI», λέει ο Dagher.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές σημείωσαν ότι σε ένα μήνα και τρεις μήνες, το σήμα από τον κοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό κατέρρευσε και μειώθηκε περισσότερο στους ανθρώπους που είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στην απώλεια βάρους. Επιπρόσθετα, το πλευρικό προμετωπιαίο φλοιό σήμα που εμπλέκεται στον αυτοέλεγχο αυξήθηκε σε όλη τη διάρκεια της μελέτης.
«Στο fMRI, η περιοχή αυτοελέγχου αύξησε τη δραστηριότητά της και η περιοχή αξίας μειώνει τη δραστηριότητά της», λέει ο Dagher. «Και το ποσό της αλλαγής ήταν πρόβλεψη της επιτυχούς απώλειας βάρους.» Ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έχαναν βάρος, εκείνοι που πέτυχαν τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους είχαν επίπεδα fMRI που δείχνουν καλύτερη ικανότητα αυτοέλεγχου. Και, στο τέλος της τριμηνιαίας μελέτης, οι ορμόνες γκρελίνη και λεπτίνη αρχίζουν να επιστρέφουν στην βασική γραμμή, υποδηλώνοντας ότι επιτεύχθηκε ένα νέο σημείο αναφοράς.
«Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι θεραπείες απώλειας βάρους που αυξάνουν τον αυτοέλεγχο, όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία,(Cognitive behavioral therapy (CBT) μπορεί να είναι χρήσιμες, ιδιαίτερα όταν το άγχος εμπλέκεται στην υπερκατανάλωση». «Το άγχος διαταράσσει τον πλευρικό μηχανισμό ελέγχου του προμετωπιαίου φλοιού, αλλά είναι δυνατό οι άνθρωποι να εκπαιδευτούν και να αναζητήσουν διαφορετική στρατηγική.
Πηγή: science daily
Βιβλιογραφία :
- Σέλιν Σεσελίλερ, Γουέν Χου, Κέβιν Λάρσερ, Μαρία Ζακχιά, Μάχσα Ντάνταρ, Στέφαν Γ. Σκάλα, Μαρία Λαμάρσε, Γιασάρ Ζεϊγκάμι, Στίβεν Κ. Στότλαντ, Μάριτς Λάροκκ, Ερόλ Μπάρλις, Αλάιν Ντάγκερ. Οι νευρογνωστικές και ορμονικές συσχετίσεις της εθελοντικής απώλειας βάρους στους ανθρώπους . Cell Metabolism , 2018.