Σε ορισμένες χώρες δίνονται για τους ηλικιωμένους ειδικές διατροφικές οδηγίες που δίνουν έμφαση στην αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου για την αποφυγή οστεοπενiας και οστεοπόρωσης. Στην Ελλάδα οι οδηγίες για την διατροφή των ηλικιωμένων δεν διαφέρουν από τις οδηγίες που ισχύουν για όλους τους ενηλίκους παρά σε ελάχιστα σημεία.
Οι ανάγκες των ατόμων όσο περνάει η ηλικία μειώνονται.
Αυτό συμβαίνει γιατί :
- Η σύνθεση του σώματος μεταβάλλεται, μειώνεται ο μυϊκός όγκος και αυξάνει η εναπόθεση στον λιπώδη ιστό.
- Ο βασικός μεταβολισμός μειώνεται.
- Η φυσική δραστηριότητα των ατόμων μειώνεται.
Θεωρείται ότι η μείωση σε ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού συμβαίνει σταδιακά και ότι σταδιακά μειώνεται και ο ρυθμός του μεταβολισμού. Έτσι το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών των ΗΠΑ συνιστά για τους υπερήλικες ημερήσια πρόσληψη θερμίδων της τάξης των 1800 – 2200 θερμίδων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επίσης προτείνει το ακόλουθο σχήμα για την ημερήσια κατανάλωση θερμίδων ανάλογα με την ηλικία.
- 20-39 ετών: Θερμιδική πρόσληψη όπως αυτή ενηλίκου 25 ετών
- 40-49 ετών: Ελάττωση κατά 5% συγκριτικά με ενήλικα 25 ετών
- 50-59 ετών: Ελάττωση κατά 10% συγκριτικά με ενήλικα 25 ετών
- 60-69 ετών: Ελάττωση κατά 20% συγκριτικό με ενήλικα 25 ετών
- Άνω των 70 ετών: Ελάττωση κατά 30% συγκριτικά με ενήλικα 25 ετών
(Μπαιμπάς, Τριχοπούλου 2010).
Επειδή οι ενεργειακές ανάγκες ενός ατόμου, ανεξάρτητα από την ηλικία του επηρεάζονται από τη φυσική του δραστηριότητα, ένας τρόπος για να βεβαιωθεί κανείς ότι ένα άτομο της τρίτης ηλικίας προσλαμβάνει επαρκή αλλά όχι υπερβολική ποσότητα θερμίδων είναι να ελεγχθεί αν το βάρος του παραμένει σταθερό.