Μαγνήσιο (Mg)

Το μαγνήσιο υπάρχει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς. Είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην σύνθεση των πρωτεϊνών και επηρεάζει άμεσα το μεταβολισμό του καλίου, του ασβεστίου και της βιταμίνης D. Είναι ακόμη συνένζυμο σε αντιδράσεις που χρησιμοποιούν ΑΤΡ, στην αντιγραφή του DNA και…

Φωσφόρος (P)

Ο φώσφορος είναι το επόμενο σε ποσότητα μεταλλικό στοιχείο του οργανισμού (μετά το ασβέστιο). Ανευρίσκεται στο κρέας, τα ψάρια, το πουλερικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα αναψυκτικά τύπου cola. Το 85% του φωσφόρου του οργανισμού βρίσκεται στα οστά και τα δόντια μαζί με το ασβέστιο. Επιπλέον ο φωσφόρος συμμετέχει…

Ασβέστιο (Ca)

Το ασβέστιο είναι το πιο διαδεδομένο από όλα τα μεταλλικά στοιχεία στον ανθρώπινο οργανισμό Βρίσκεται στα γαλακτοκομικά, στα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκκαλα, σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, όσπρια, αμύγδαλα και στο μεταλλικό νερό.Το ασβέστιο αντιπροσωπεύει περίπου το 1,5% του σωματικού βάρους του ανθρώπου. Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται…

Ορισμός. Τι είναι μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Τα ανόργανα στοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός είναι τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία. Τα κύρια μέταλλα που χρειάζεται ο άνθρωπος είναι επτά, ενώ τα ιχνοστοιχεία 14 και βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες στους ιστούς του σώματος (Κοντογιάννη, 2010).