Αλκοόλ

Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι Επιστημονικοί Οργανισμού και Διαβητολογικοί  σύλλογοι από διάφορες χώρες έχουν προσπαθήσει να συντάξουν γενικές κατευθύνσεις σχετικά με τη δομή και τη σύσταση της σωστής διαβητικής διάτας. Το αλκοόλ είναι μια ουσία που μπορεί να αποβεί επιβλαβής για όλους εφόσον δεν καταναλώνεται με μέτρο τόσο ως προς τη συχνότητά όσο και ως προς…

Βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι Επιστημονικοί Οργανισμού και Διαβητολογικοί  σύλλογοι από διάφορες χώρες έχουν προσπαθήσει να συντάξουν γενικές κατευθύνσεις σχετικά με τη δομή και τη σύσταση της σωστής διαβητικής διάτας. Τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να καταναλώνουν φυσικές τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά όπως καροτενοειδή, βιταμίνη C,…

Γλυκαιμικός δείκτης

Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι Επιστημονικοί Οργανισμού και Διαβητολογικοί  σύλλογοι από διάφορες χώρες έχουν προσπαθήσει να συντάξουν γενικές κατευθύνσεις σχετικά με τη δομή και τη σύσταση της σωστής διαβητικής διάτας. Το ποσοστά της γλυκόζης στο αίμα μετά από την κατανάλωση διαφόρων τροφίμων που περιέχουν υδατάνθρακες δεν είναι η ίδια, ούτε όταν καταναλώνονται οι ίδιες ποσότητες υδατανθράκων…

Πρωτεΐνες και σακχαρώδεις διαβήτης

Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι Επιστημονικοί Οργανισμού και Διαβητολογικοί  σύλλογοι από διάφορες χώρες έχουν προσπαθήσει να συντάξουν γενικές κατευθύνσεις σχετικά με τη δομή και τη σύσταση της σωστής διαβητικής διάτας. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών αυξάνει τη μικρολευκοματινουρία (Ένα πρώιμο στάδιο διαβητικής νεφρικής προσβολής). Η μείωση στην πρόσληψη…

Λίπος και σακχαρώδεις διαβήτης

Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι Επιστημονικοί Οργανισμού και Διαβητολογικοί  σύλλογοι από διάφορες χώρες έχουν προσπαθήσει να συντάξουν γενικές κατευθύνσεις σχετικά με τη δομή και τη σύσταση της σωστής διαβητικής διάτας. Ο σύγχρονες τάσεις που υπάρχουν ως προς τη δίαιτα των διαβητικών ατόμων είναι κατά βάσιν δύο είτε η χορήγηση σχετικά αυξημένων ποσοστών υδατανθράκων είτε η μείωση…

Φυτικές Ίνες

Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι Επιστημονικοί Οργανισμού και Διαβητολογικοί  σύλλογοι από διάφορες χώρες έχουν προσπαθήσει να συντάξουν γενικές κατευθύνσεις σχετικά με τη δομή και τη σύσταση της σωστής διαβητικής διάτας. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες θεωρείται διατροφή καλής ποιότητάς τόσο για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη όσο και για άτομα που δεν αντιμετωπίζουν…

Υδατάνθρακες 

Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι Επιστημονικοί Οργανισμού και Διαβητολογικοί  σύλλογοι από διάφορες χώρες έχουν προσπαθήσει να συντάξουν γενικές κατευθύνσεις σχετικά με τη δομή και τη σύσταση της σωστής διαβητικής διάτας. Η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων συνιστάται στους διαβητικούς ήδη από το 1982. Το ποσοστό τους μπορεί να καλύπτει το 50-55% του συνόλου της πρόσληψης ενέργειας σε ημερήσια…

Οι συστάσεις για απώλεια βάρους στους σακχαροδιαβητικούς

Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι Επιστημονικοί Οργανισμού και Διαβητολογικοί  σύλλογοι από διάφορες χώρες έχουν προσπαθήσει να συντάξουν γενικές κατευθύνσεις σχετικά με τη δομή και τη σύσταση της σωστής διαβητικής διάτας. Διάφοροι οργανισμοί έχουν διατυπώσει τις προτάσεις τους για τον περιορισμό των θερμίδων και την απώλεια βάρους στους διαβητικούς. Έτσι: Ο American Diabetes Association (ADA) προτείνει την…

Ενέργεια

Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι Επιστημονικοί Οργανισμού και Διαβητολογικοί  σύλλογοι από διάφορες χώρες έχουν προσπαθήσει να συντάξουν γενικές κατευθύνσεις σχετικά με τη δομή και τη σύσταση της σωστής διαβητικής διάτας. Οι ανάγκες κάθε ατόμου σε ενέργεια εξαρτώνται από την ηλικία, το φύλο, το ύψος και την φασική του δραστηριότητα. Είναι σημαντικό να υπολογίζονται σωστά οι ενεργειακές…