Γενικά, και όταν οι άνθρωποι τις καταναλώνουν με μέτρο, οι σταφίδες είναι μια υγιεινή, νόστιμη τροφή που πρέπει να προστεθεί στη διατροφή. Οι σταφίδες είναι μια καλή πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, μετάλλων και ενέργειας με τη μορφή θερμίδων και σακχάρων.
Οι ίδιες οι σταφίδες μπορούν να αποτελέσουν ένα γρήγορο και απλό σνακ όλη την ημέρα. Οι άνθρωποι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν με γιαούρτι ή δημητριακά, και μπορούν επίσης να τα συμπεριλάβουν σε πολλά άλλα προϊόντα, όπως αρτοσκευάσματα.
Οφέλη
Οι σταφίδες μπορεί να είναι μια χρήσιμη και ευεργετική προσθήκη στη διατροφή.
Βοηθά στην πέψη
Οι σταφίδες μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος για να διατηρηθεί το πεπτικό σύστημα υγιές. Οι σταφίδες περιέχουν χρήσιμες διαλυτές ίνες, οι οποίες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και μειώνουν τον χρόνο διάβασης τους από το έντερο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης και στην προώθηση της κανονικότητας.
Πρόληψη της αναιμίας
Οι σταφίδες μπορεί να παίξουν ρόλο στην πρόληψη της αναιμίας. Περιέχουν καλές ποσότητες σιδήρου, χαλκού και βιταμινών που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.
Αποτρέψτε την υπερβολική οξύτητα
Οι σταφίδες περιέχουν σημαντικές ποσότητες ευεργετικών μετάλλων, όπως σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο και κάλιο. Αυτά είναι αλκαλικά ή βασικά μέταλλα στην κλίμακα pH και μπορεί να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων οξύτητας στο στομάχι.
Χαμηλότερος κίνδυνος για καρδιοπάθειες παράγοντες κινδύνου
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό σημείωσε ότι η τακτική κατανάλωση σταφίδων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση, σε σύγκριση με άλλα σνακ. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σταφίδες είναι μια τροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο που περιέχει επίσης μια καλή πηγή καλίου, το οποίο βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν.
Καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων
Οι σταφίδες είναι επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών ενώσεων. Τα διαιτητικά αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα, καθώς μπορεί να προστατεύουν τον οργανισμό από οξειδωτική βλάβη και ελεύθερες ρίζες. Οι οξειδωτικές βλάβες και οι ελεύθερες ρίζες είναι παράγοντες κινδύνου για πολλούς τύπους καρκίνου, την ανάπτυξη όγκων και τη γήρανση.
Προστατέψτε την υγεία των ματιών
Οι σταφίδες περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορεί να προστατεύσουν τα κύτταρα στα μάτια από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών. Αυτό μπορεί με τη σειρά του να βοηθήσει στην προστασία των ματιών από οφθαλμικές διαταραχές, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.
Βελτιώστε την υγεία του δέρματος
Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθούν τα κύτταρα του δέρματος νεαρά και να αποτρέψουν τη βλάβη από τη γήρανση των κυττάρων.Οι σταφίδες περιέχουν επίσης πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, σελήνιο και ψευδάργυρο. Αυτός ο συνδυασμός θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη σε μια δίαιτα που εστιάζει στη δημιουργία καλής υγείας του δέρματος.
Μειώστε το σάκχαρο στο αίμα
Η μελέτη σημείωσε επίσης ότι σε σύγκριση με την κατανάλωση άλλων σνακ, η τακτική κατανάλωση σταφίδων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου. Παρόλο που οι σταφίδες περιέχουν πιο συμπυκνωμένη ποσότητα σακχάρων από τα φρέσκα φρούτα, η πρόσληψη σταφίδας σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα σνακ μείωσε την αιμοσφαιρίνη a1c, η οποία είναι δείκτης διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι μια μερίδα σταφίδας μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ικανοποιήσετε μια λαχτάρα για γλυκό.
Υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωση σταφίδας;
Ενώ οι σταφίδες είναι γενικά ευεργετικές, υπάρχουν μερικές φορές που οι σταφίδες μπορεί να μην είναι το καλύτερο σνακ.
Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων τους μπορεί να θέλουν να είναι προσεκτικοί στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σταφίδας. Ενώ μια μόνο σταφίδα περιέχει τον ίδιο αριθμό θερμίδων με ένα μόνο σταφύλι, οι σταφίδες είναι πολύ μικρότερες. Αυτό μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην κατανάλωση πάρα πολλών θερμίδων.
Μια άλλη ανησυχία σχετικά με την κατανάλωση πολλών σταφίδων είναι η αύξηση των διαλυτών φυτικών ινών. Η υπερβολική ποσότητα φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, όπως κράμπες, αέρια και φούσκωμα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν ακόμη και διάρροια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό θα προέκυπτε μόνο από την κατανάλωση σημαντικής ποσότητας σταφίδων, καθώς δεν περιέχουν υπερβολικά υψηλές ποσότητες φυτικών ινών.
Τέλος, λόγω του μικρού τους μεγέθους, τα άτομα που είναι επιρρεπή σε πνιγμό και τα μικρά παιδιά μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουν τις σταφίδες και να επιλέξουν φρέσκα φρούτα.
Ωστόσο, η απόλαυση της σταφίδας με μέτρο είναι γενικά ασφαλής.
Διατροφή αξία της σταφίδας
Μια τυπική μερίδα σταφίδας περιέχει 129 θερμίδες και 1,42 g πρωτεΐνης.
Οι σταφίδες είναι αποξηραμένα σταφύλια, τα οποία είναι ο καρπός του φυτού Vitis vinifera. Εξαιτίας αυτού, το θρεπτικό τους περιεχόμενο θα είναι παρόμοιο με αυτό των σταφυλιών.
Υπάρχουν όμως κάποιες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, ενώ και τα δύο είναι καλές πηγές ορισμένων αντιοξειδωτικών, οι σταφίδες μπορεί να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα από τα σταφύλια. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία ξήρανσης διατηρεί τα αντιοξειδωτικά. Το στέγνωμα μειώνει επίσης σημαντικά την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
Ένα τυπικό μέγεθος μερίδας σταφίδας είναι περίπου 1 ουγγιά (oz), ένα μικρό κουτί ή περίπου 40–50 γραμμάρια (g).
Σύμφωνα με την τα διατροφικά στοιχεία για μια μερίδα περίπου αυτού του μεγέθους είναι:
Θερμίδες – 129
Πρωτεΐνη – 1,42 g
Λίπη – 0,11 γρ
Υδατάνθρακες – 34,11 γρ
Ζάχαρα – 28,03 γρ
Διαιτητικές ίνες – 1,9 γρ
Το ίδιο μέγεθος μερίδας περιέχει επίσης ορισμένες πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα, όπως:
Βιταμίνη C – 1 χιλιοστόγραμμα (mg)
Ασβέστιο – 27 mg
Σίδηρος – 0,77 mg
Μαγνήσιο – 15 mg
Κάλιο – 320 mg
Φώσφορος – 42 mg
Νάτριο – 11 mg
Όπως σημειώνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutritional Health, οι σταφίδες έχουν πολύ υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και περιεκτικότητα σε φαινόλες σε σύγκριση με άλλα δημοφιλή αποξηραμένα φρούτα.
Συγκεκριμένα, οι σταφίδες είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών που ονομάζονται γλυκοσίδες φλαβονόλης και φαινολικά οξέα και έχουν τιμή ORAC περίπου 3.400. Το ORAC σημαίνει ικανότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου και αντανακλά την αντιοξειδωτική αξία ενός τροφίμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι τύποι αντιοξειδωτικών και η βαθμολογία ORAC ενός φρούτου είναι σημαντικά, είναι σημαντικό αυτά τα αντιοξειδωτικά να είναι βιοδιαθέσιμα, που σημαίνει ότι ο οργανισμός μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εύκολα.
Η ανασκόπηση σημειώνει ότι το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα αντιοξειδωτικά στις σταφίδες, γεγονός που μπορεί να τις κάνει μια απλή και αποτελεσματική πηγή διαιτητικών αντιοξειδωτικών.
Περίληψη
Οι σταφίδες μπορούν να είναι ένας απλός τρόπος για να προσθέσετε φρούτα, υγιεινά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά στη διατροφή. Η τακτική κατανάλωση σταφίδων μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του σώματος και στην πρόληψη ορισμένων διαταραχών.
Ωστόσο, είναι απαραίτητο να τρώτε τις σταφίδες με μέτρο, καθώς είναι πλούσιες σε σάκχαρα και θερμίδες, κάτι που μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι άνθρωποι εάν προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Συνολικά, οι σταφίδες είναι μια υγιεινή τροφή και αποτελούν εξαιρετική προσθήκη σε πολλές δίαιτες.