Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι Επιστημονικοί Οργανισμού και Διαβητολογικοί σύλλογοι από διάφορες χώρες έχουν προσπαθήσει να συντάξουν γενικές κατευθύνσεις σχετικά με τη δομή και τη σύσταση της σωστής διαβητικής διάτας.
Τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να καταναλώνουν φυσικές τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά όπως καροτενοειδή, βιταμίνη C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και τοκοφερόλες προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματά και είναι καλύτερα να λαμβάνονται από την καθημερινή διατροφή και όχι από συμπληρώματα διατροφής. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λιπαρά ψάρια αποτελούν καλή πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών την ομάδα αυτή του πληθυσμού.
Από διάφορες έρευνες έχει φανεί ότι τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση της συγκέντρωσης των Ελευθέρων ριζών στον οργανισμό. Επίσης, πολλά άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό τους. Έτσι, η συμπληρωματική χορήγηση αντιοξειδωτικών ουσιών είναι σημαντική για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν από τη χρόνια έλλειψή τους.