Μετά τα 50, το σώμα μας δεν αφομοιώνει τα τρόφιμα όπως έκανε όταν ήμασταν νεότεροι. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, και είναι πιθανότερο να χάσουμε ένα ποσοστό της μυϊκής μας μάζας και να δούμε αλλαγές στο βάρος μας.
Ο διαβήτης, η παχυσαρκία, τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, τείνουν να συμβαίνουν συχνότερα καθώς μεγαλώνουμε. Έτσι, οι άνθρωποι άνω των 50 ετών πρέπει να παρακολουθούν τις θερμίδες τους λίγο πιο στενά και να τρώνε λιγότερα τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης ή πολλών στερεών λιπών, όπως αυτές στο βούτυρο ή το λίπος.
Δεδομένου ότι ο μεταβολισμός μου είναι πιο αργός, πρέπει να τρώω λιγότερο;
Καθώς μεγαλώνουμε, μπορεί να είναι πιο δύσκολο για το σώμα μας να πάρει και να χρησιμοποιήσει βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη Β12, ασβέστιο, ψευδάργυρο ή σίδηρο. Και μερικά φάρμακα μπορεί να το κάνουν ακόμα πιο δύσκολο.
Επιπλέον, πολλοί ενήλικες δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D, την οποία χρειαζόμαστε για οστικές και μυϊκές δυνάμεις. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή δεν έχουμε αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή μας ή δεν βγαίνουμε συχνά στον ήλιο.
Μπορεί λοιπόν να χρειαστεί να φάμε περισσότερο από ορισμένα τρόφιμα και λιγότερα από άλλα για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε τη σωστή διατροφή. Για παράδειγμα, ίσως χρειαστεί να τρώμε περισσότερη πρωτεΐνη και να ασκούμαστε περισσότερο για να αντισταθμίσουμε την απώλεια μυϊκής μάζας. Μπορεί να χρειαζόμαστε παραπάνω φρούτα και λαχανικά που βοηθούν στη παραγωγή κολλαγόνου.
Τα συμπληρώματα είναι καλά άρα περισσότερα είναι καλύτερα;
Δεδομένου ότι το σώμα μας δυσκολεύεται πάρει θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα καθώς μεγαλώνουμε, πολλοί λαμβάνουν διάφορα σκευάσματα όπως συμπληρώματα ασβεστίου ή βιταμίνης D.
«Στην περίπτωση του ασβεστίου ο οργανισμός θα απορροφήσει αρκετό το οποίο θα απορριφθεί με τα ούρα αλλά υπάρχει το ρίσκο της δημιουργίας πετρών στα νεφρά.
Συζητήστε με το γιατρό σας ποια συμπληρώματα και σε τι ποσότητα είναι σωστά για εσάς.
Δεν πεινάω τώρα άρα μπορώ να παραλείψω ένα γεύμα;
Υπάρχουν οφέλη για τη διατήρηση ενός τακτικού χρονοδιαγράμματος και αυτό αφορά τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, “δε μπορείς να ξεκινήσεις ένα ταξίδι χωρίς να έχεις βάλει βενζίνη στο αυτοκίνητο” το ίδιο συμβαίνει και στον οργανισμό ειδικά μετά τα 50 είναι σημαντικό ο μεταβολισμός να λειτουργεί σωστά.
Βλέπουμε ασθενείς που έχουν σοβαρές ασθένειες και χρόνιες παθήσεις που επιδεινώνονται και επιδιώκουν να επιβραδύνουν τη διαδικασία μέσω της διατροφής αντιλαμβάνονται ότι δε γίνεται να συνεχίσεις να τρως τις τροφές που σου δημιούργησαν εξαρχής το πρόβλημα και να παίρνεις ένα χάπι για να εξισορροπήσεις τα πράγματα. Αντίθετα έχουμε πολλές περιπτώσεις ασθενών που μέσω της διατροφής έλυσαν π.χ. το πρόβλημα της χοληστερίνης και δε χρειάζονται πλέον φαρμακευτική αγωγή. Ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξουμε συνήθειες με απώτερο σκοπό την βελτίωση της υγείας μας.