Η βιταμίνη C ανευρίσκεται στα εσπεριδοειδή, τις τομάτες, το κουνουπίδι, το μπρόκολο το λάχανο, τα ακτινίδια και τις φράουλες. Η βιταμίνη C χρησιμεύει στη σύνθεση του κολλαγόνου, της θυροξίνης. της αδρεναλίνης, της νοραδρεναλίνης, της σεροτονiνης της καρνιτίνης και χολικών αλάτων. Το ήπαρ έχει επίσης υψηλά επίπεδα. Το μαγείρεμα καταστρέφει τη βιταμίνη C. Έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση, γιατί οξειδώνεται εύκολα η ίδια και αποτρέπει την οξείδωση άλλων βιολογικών μορίων. Έχει ακόμα φανεί ότι αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης C στον οργανισμό προκαλεί σκορβούτο αλλά και μεγαλοβλαστική αναιμία. Εκδηλώσεις τοξικότητας σε περίπτωση αυξημένης παρουσίας της βιταμίνης C στον οργανισμό δεν έχουν αναφερθεί. Θεωρήθηκε ότι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C συμβάλλει στη δημιουργία λίθων στα νεφρό Ωστόσο γιο την ώρα κάτι τέτοιο δεν έχει τεκμηριωθεί.
Συνιστώμενη Διαιτητική Παροχή (ΣΔΠ)
Άνδρες 90 mg / ημέρα
Γυναίκες 75 mg / ημέρα