Η βιταμίνη Β12 συναντάται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αυγά, ψάρια και γαλακτοκομικά. Στον οργανισμό συμμετέχει στον μεταβολισμό των νουκλεϊκών οξέων και στη σύνθεση των πρωτεϊνών. Ακόμη ρυθμίζει το μεταβολισμό του φυλλικού οξέος και επηρεάζει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, του νευρικού συστήματος (καθώς χρησιμεύει στη σύνθεση μυελίνης) και των οστών.
Όταν υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης Β12- παρατηρείται μεγαλοβλαστική αναιμία, διαταραχές του νωτιαίου μυελού, θρομβοπενiα και λευκοπενία. Ορισμένα άτομα στερούνται μια γλυκοπρωτεΐνη που βοηθά στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12 και για τον λόγο αυτό δυσκολεύονται να την απορροφήσουν. Επίσης με την πάροδο της ηλικίας η ικανότητα απορρόφησης της μειώνεται. Υπολογίζεται μάλιστα ότι άτομα άνω των 50 ετών παρουσιάζουν δυσαπορρόφηση σε ποσοστό από 10% έως 30%. Έτσι συνιστάται σε άτομα που περνούν το 50° έτος της ηλικίας τους να καταναλώνουν εμπλουτισμένα με Β12 τρόφιμα.
Δεν έχουν περιγράφει συμπτώματα τοξικότητας.
Συνιστώμενη Διαιτητική Παροχή (ΣΔΠ)
Άνδρες και γυναίκες 2,4 mg / ημέρα