Πηγές του φυλλικού οξέος είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά τα εσπεριδοειδή τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα αυγά, το συκώτι, και τα γαλακτοκομικά. Το φυλλικό οξύ εμπλέκεται στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και στην πρωτεΐνοσύνθεση. Επίσης, επηρεάζει την λειτουργία του νευρικού συστήματος και προστατεύει από διαταραχές του νευρικού σωλήνα.
Μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψή της, σε άτομα που πάσχουν οπό αλκοολισμό και σε άτομα που δυσκολεύονται να την απορροφήσουν. Επίσης είναι πιθανό να παρουσιαστεί σε γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, καθώς οι ανάγκες του οργανισμού σε φυλλικό οξύ αυξάνονται κατά την περίοδο της κύησης.
Σε περίπτωση έλλειψης φυλλικού οξέος παρατηρείται μεγαλοβλαστική αναιμία και διαταραχές των λευκοκυττάρων. Δεν έχουν περιγραφεί συμπτώματα τοξικότητας.
Συνιστώμενη Διαιτητική Παροχή (ΣΔΠ)
Άνδρες και γυναίκες 400 mg / ημέρα