Η βιταμίνη Β5 βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, όπως είναι το κρέας το ψάρι τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Η βιταμίνη Β5 στον οργανισμό συμμετέχει στη σύνθεση της χοληστερόλης, των φωσφολιπιδίων, της αιμοσφαιρίνης και των στεροειδών ορμονών, με τη μορφή ακέτυλο-συνενζύμου Α.
Επειδή είναι τόσο διαδεδομένη ουσία στα διάφορο τρόφιμα, δεν καταγράφεται πρακτικά έλλειψή της. Έτσι τα στοιχεία που υπάρχουν για τη στέρηση της βιταμίνης αυτής προέρχονται από πειραματικές συνθήκες όπου χορηγήθηκαν ανταγωνιστές της Β5 για να αναπαράγουν συνθήκες έλλειψης της βιταμίνης. Τα αποτελέσματα ήταν κοιλιακό άλγος, αίσθημα αδυναμίας, εμετός, σπασμοί και ευερεθιστότητα. Δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά τοξίκωσης.
Επαρκής Πρόσληψη (ΕΠ)
Άνδρες και γυναίκες 5 mg / ημέρα