Η βιταμίνη Ε ανευρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης (φυτικά έλαια, αβοκάντο, ξηροί καρποί, γαρίδες, φύτρο δημητριακών) και αποτελεί φυσικό αντιοξειδωτικό. Οξειδώνεται εύκολα και εμποδίζει το σχηματισμό υπεροξειδίωv στα λιπίδια των κυτταρικών μεμβρανών. Έτσι, προστατεύει τη δομή τους.
Όταν υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης Ε, παρατηρείται αδυναμία, αιμόλυση, καταστροφή των νευρώνων, μυϊκές κράμπες. Συμπτώματα τοξικότητας παρατηρούνται όταν η βιταμίνη έχει ληφθεί σε υπερβολικές δόσεις (>800 mg/ ημέρα). Σε αυτά περιλαμβάνεται η μυϊκή αδυναμία, το αίσθημα ναυτίας αλλά και δυσκολίες στο μεταβολισμό της βιταμίνης Κ.
Συνιστώμενη Διαιτητική Παροχή (ΣΔΠ)
Άνδρες και γυναίκες 15 mg / ημέρα