Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι Επιστημονικοί Οργανισμού και Διαβητολογικοί σύλλογοι από διάφορες χώρες έχουν προσπαθήσει να συντάξουν γενικές κατευθύνσεις σχετικά με τη δομή και τη σύσταση της σωστής διαβητικής διάτας.
Το αλκοόλ είναι μια ουσία που μπορεί να αποβεί επιβλαβής για όλους εφόσον δεν καταναλώνεται με μέτρο τόσο ως προς τη συχνότητά όσο και ως προς την ποσότητα. Για τους διαβητικούς ωστόσο είναι ακόμη πιο επιβλαβής, καθώς το αλκοόλ προκαλεί υπογλυκαιμία. Αυτό συμβαίνει γιατί παρουσιάζει συνέργεια με την ινσουλίνη αλλά και μειώνει την ηπατική παραγωγή γλυκόζης. Επιπλέον τα διαβητικά άτομα, όταν καταναλώνουν αλκοόλ, θα πρέπει να συνυπολογίζουν τις θερμίδες που περιέχει (7 kcal / g). Έτσι, επιτρέπονται μέχρι δύο ποτηράκια ξηρό κρασί την ημέρα. Η μπίρα δεν συστήνεται γιατί περιέχει και αλκοόλ και υδατάνθρακες.
Το αλκοόλ επίσης παρέχει αναλογικά πολλές θερμίδες. Προκαλεί υπογλυκαιμία σε νηστικά άτομα και σε όσους βρίσκονται σε αγωγή είτε με ινσουλίνη ή με αντιδιαβητικά δισκία. Μπορεί ακόμη να προκαλέσει αύξηση των λιπιδίων του αίματος, προβλήματα ως προς την σεξουαλική υγεία (σεξουαλική ανικανότητα), γαστρεντερικά συμπτώματα, επιδείνωση του μεταβολικού ελέγχου, παγκρεατίτιδα και ηπατικές βλάβες.
Στα άτομα με διαβήτη συνιστάτε κατανάλωση αλκοόλ έως 10 gr την ημέρα σε γυναίκες και 20 gr την ημέρα σε άνδρες. Εφόσον ο ασθενής λαμβάνει ινσουλίνη, το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται πάντα με συνοδεία φαγητού για την αποφυγή υπογλυκαιμικών επεισοδίων. Αν το άτομο είναι υπέρβαρο ή παρουσιάζει υπέρταση ή παρουσιάζει uπερτριγλυκεραιμία, συνίσταται η πλήρης αποχή από την κατανάλωση οινοπνεύματος.