Ψευδάργυρος (Zn)

Ο ψευδάργυρος ως πηγές έχει τα οστρακώδη και τα μαλάκια, το κρέας τα μη αποφλοιωμένα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς. Είναι βασικό συστατικό πολλών ενζύμων που συμμετέχουν στο μεταβολισμό της ενέργειας αλλά και στη σύνθεση νουκλεικών οξέων πρωτεϊνών και προσταγλανδινών. Επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή ανάπτυξη του οργανισμού, τη σεξουαλική ωρίμανση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κα στις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης. Τέλος, ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος νια τη δράση της αιθυλικής δεϋδρογονάσης, ενός ενζύμου που κάνει εφικτό το μεταβολισμό του αλκοόλ στο συκώτι.
Τυχόν έλλειψη ψευδαργύρου συνδέεται με αναστολή της φυσιολογικής ανάπτυξης στα παιδιά και καθυστέρηση στην σεξουαλική ωρίμανση. Ακόμη στην περίπτωση έλλειψης παρατηρούνται προβλήματα στην επούλωση πληγών και αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση του ατόμου.
Η υπερβολική πρόσληψη ψευδαργύρου (1-2 g) είναι τοξική. Η χρόνια υψηλή πρόσληψη οδηγεί μεταξύ άλλων σε άνοια. Επίσης, μακροχρόνια πρόσληψη ψευδαργύρου μεγαλύτερη των 18 mg/ημέρα είναι πιθανό να οδηγήσει σε έλλειψη χαλκού καθώς ο ψευδάργυρος αλληλεπιδρά κατά την απορρόφησή του με το χαλκό.
Συνιστώμενη Διαιτητική Παροχή (ΣΔΠ)
Άνδρες 11 mg / ημέρα
Γυναίκες 8 mg / ημέρα

Αφήστε μια απάντηση