Σέσκουλα ή Beta.

Τα σέσκουλα ή beta (vulgaris) όπως προδίδει και το όνομα είναι στην ίδια οικογένεια με τα παντζάρια και τρώγεται μόνο το φύλλωμα τους. Τα έντονα χρώματα τους από σκούρο πράσινο έως μωβ μαρτυρούν ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες και είναι από τις πιο αντιοξειδωτικές τροφές στον πλανήτη (τα αντιοξειδωτικά είναι υπεύθυνα για τα ζωντανά χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά). Περιέχουν βήτα-καροτένιο, βιταμίνη Ε βιταμίνη C, ψευδάργυρο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, κερσετίνη, καμφερολίνη και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν διάφορες ασθένειες.

Προφίλ βιταμινών ιχνοστοιχείων μετάλλων.

Περιέχουν συριγγικό οξύ και ίνες τα οποία συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, προστατεύοντας από τον κίνδυνο διαβήτη. Όπως και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου που βοηθά στην ενίσχυση των οστών και των δοντιών. Ένα φλιτζάνι παρέχει περίπου 101 mg ασβεστίου. Περιέχει επίσης βιταμίνη Κ και μαγνήσιο που είναι και τα δύο σημαντικά για ισχυρά οστά. Εκτός από την ενίσχυση των οστών, η βιταμίνη Κ που περιέχουν είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, καθώς και την υγιή πήξη του αίματος.

Τα σέσκουλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο ο οποίος είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας του κυκλοφορικού συστήματος και την πρόληψη της αναιμίας.

Είναι πλούσια σε βιοτίνη, μια σημαντική βιταμίνη των μαλλιών που προάγει την ανάπτυξη και τη δύναμη των τριχών. Η έρευνα έχει βρει ότι 30 mcg βιοτίνης ημερησίως είναι ευεργετικά για τα μαλλιά και ένα φλιτζάνι σέσκουλα περιέχει περίπου 10,5 mcg. Περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες βιταμινών C και A, οι οποίες βοηθούν τα θυλάκια της τρίχας στην παραγωγή σμήγματος.

Ένα φλιτζάνι περιέχει την εκπληκτική ποσότητα 9,276 mcg λουτεΐνης, ενός αντιοξειδωτικού που είναι απαραίτητο για την υγεία των ματιών. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η κατανάλωση μεταξύ 6.000 και 10.000 mcg λουτεΐνης ανά ημέρα μπορεί να διατηρήσει την υγεία των ματιών και να προλάβει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση των οφειλόμενων στην ηλικία οφθαλμικών παθήσεων.

Όπως και σε ολα τα λαχανικά τα φύλλα των σέσκουλων πρέπει να πλυθούν καλά σε καθαρό τρεχούμενο νερό και να ξεπλυθούν σε αλατισμένο νερό για περίπου 30 λεπτά για να αφαιρεθεί πιθανή άμμος, βρωμιά και υπολείμματα εντομοκτόνων / μυκητοκτόνων. Τα φρέσκα νεαρά φύλλα τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωμά σε σαλάτες. Τα ώριμα φύλλα και οι μίσχοι τρώγονται συνήθως μαγειρεμένα (σεσκουλόρυζο), βρασμένα ή σοταρισμένα και η πικρή τους γεύση εξασθενεί με το μαγείρεμα. Ωστόσο, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους μπορεί να μειωθούν σημαντικά όταν μαγειρευτούν για πολύ ώρα.

Επιμέλεια Λεωνίδας Ναθαναηλίδης

Αφήστε μια απάντηση