Πώς να αφαιρέσετε εύκολα τα φυτοφάρμακα από τα φρούτα και τα λαχανικά σας!

Χρησιμοποιήστε ξίδι και νερό!

Υπάρχει ένα απλό και φθηνό τέχνασμα που μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτές τις δυσάρεστες χημικές ουσίες. Μπορείτε να πλύνετε απλά τα φρέσκα προϊόντα σας με λευκό ξύδι και νερό. Φτιάχνετε ένα διάλυμα 10% ξύδι και 90% νερό και μουσκεύετε τα λαχανικά σας και τα φρούτα σας για 15-20 λεπτά. Ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά με τρεχούμενο νερό.

Αυτή η μέθοδος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε εύθραυστα φρούτα, όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα καθώς έχουν πολύ πορώδες δέρμα και μπορεί να καταστραφούν και να απορροφηθούν σε υπερβολικό βαθμό από το ξύδι. Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού.

Το νερό και το αλάτι είναι επίσης χρήσιμα!

Σύμφωνα με το Κέντρο Επιστήμης και Περιβάλλοντος (ΧΑΚ), βοηθά επίσης να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας με διάλυμα 2% αλμυρού νερού. Αυτό βοηθάει στο να απομακρυνθούν τα περισσότερα από τα υπολείμματα παρασιτοκτόνων που έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια.

Σε μια επιστημονική μελέτη, οι ερευνητές έπλυναν λάχανο για 20 λεπτά σε ξύδι, σε διάλυμα θαλασσινού νερού ή νερό βρύσης για την εξάλειψη της συγκέντρωσης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα διαλύματα ξιδιού και αλατιού ήταν σημαντικά καλύτερα από το νερό της βρύσης για την αφαίρεση των παρασιτοκτόνων από το λάχανο.

Η σόδα και το νερό μπορεί να είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος!

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst, προτείνει μια άλλη μέθοδο που μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική στην απομάκρυνση των παρασιτοκτόνων από τα προϊόντα: τους εμποτίζει σε ένα διάλυμα σόδας και νερού.

Η μελέτη έλεγξε την αποτελεσματικότητα εμπορικών και σπιτικών μεθόδων πλύσης για την αφαίρεση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων από μήλα. Διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω μέθοδος ήταν πιο αποτελεσματική στην απομάκρυνση υπολειμμάτων επιφανειακών παρασιτοκτόνων σε μήλα από το νερό της βρύσης και το χλώριο.

Αφήστε μια απάντηση