Νερό..πηγή ζωής!

Όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό αποτελεί βασικό στοιχείο της ζωής. Αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε το ζωτικό ρόλο που παίζει το νερό για κάθε όργανο και λειτουργία του οργανισμού. Το νερό κάνει πολύ περισσότερα από το να συντηρεί τη ζωή. Στην πραγματικότητα μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας, τη φυσική μας κατάσταση, ακόμη και την εμφάνισή μας.
Τα 2/3 του ανθρώπινου οργανισμού είναι νερό. Η διατήρηση της ορθής εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος και η αποβολή των άχρηστων ουσιών που παράγονται από τον οργανισμό γίνονται με τη βοήθεια του νερού. Αν δεν αντικαταστήσουμε το νερό που χάνουμε, βρισκόμαστε σε κίνδυνο υπερθέρμανσης.
Συνήθως νοιώθουμε δίψα όταν η αποβολή του νερού είναι 1% του ανθρώπινου βάρους. Η αφυδάτωση προκαλεί αίσθημα κόπωσης, μείωση των λειτουργικών ικανοτήτων του οργανισμού, δυσκοιλιότητα, ζαλάδα και συχνά μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους. Σε πολύ προχωρημένη αφυδάτωση επέρχεται απώλεια της συνείδησης, ταχυκαρδία, νεφρική ανεπάρκεια και τέλος μπορεί και ο θάνατος.
Οι ανάγκές μας σε νερό επηρεάζονται από την ηλικία, την φυσική άσκηση και την εξωτερική θερμοκρασία. Ο πυρετός, η διάρροια, οι εμετοί, είναι καταστάσεις οι οποίες αυξάνουν την ανάγκη μας για νερό.
Ο οργανισμός πρέπει να αναπληρώνει τα υγρά που χάνει κατά την διάρκεια της ημέρας διαμέσου των κανονικών του λειτουργιών όπως η αναπνοή, η εφίδρωση, η ούρηση.
Προτείνετε κατανάλωση 2 ½ λίτρων υγρών/ νερού ημερησίως (8-10 ποτήρια). Από αυτή την ποσότητα, συνιστάται τουλάχιστο το 1 ½ λίτρο (6 ποτήρια) να προέρχεται από πόσιμο νερό/ υγρά και το υπόλοιπο από τις τροφές. Πράγματι ορισμένα φρούτα ή τρόφιμα είναι πολύ καλές πηγές νερού. Για παράδειγμα τα λαχανικά περιέχουν 95% σε νερό, τα φρούτα 80-95%, το κρέας / ψάρι 65-70%, το ψωμί 35% και τα δημητριακά 12%. Μόνο η ζάχαρη και το λάδι δεν περιέχουν υγρά στην σύσταση τους.
Προσοχή πρέπει να δείξουμε σε ροφήματα όπως το τσάι, ο καφές και μερικά αεριούχα τα οποία περιέχουν καφεΐνη και προκαλούν ήπια διούρηση. Τα παραπάνω οδηγούν σε επιπλέον απώλεια υγρών και φυσικά δεν πρέπει να προσμετρούνται στην αναγκαία ελάχιστη ημερήσια κατανάλωση νερού.
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάται κανείς όταν προσπαθεί να καλυτερεύσει τις διατροφικές του συνήθειες είναι να κάνει τις αλλαγές σταδιακά. Ειδικά με το νερό, όσο δεν πίνουμε τόσο δε το ζητάμε, όσο πίνουμε τόσο πιο πολύ διψάμε. Ένα ή δύο έξτρα ποτήρια την ημέρα θα μας φέρουν πιο κοντά στον στόχο μας.
Εις Υγείαν.

Αφήστε μια απάντηση