Κάλιο (K)

Το κάλιο βρίσκεται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, στο γάλα και στα δημητριακά ολικής Αλέσεως. Είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα μέταλλο στον ενδοκυττάριο χώρο και συμμετέχει στη ρύθμιση του όγκου των ενδοκυττάριων υγρών και της οξεοβασικής ισορροπίας του οργανισμού, ενώ παράλληλα επηρεάζει τη σύσπαση των λείων μυϊκών ινών και τη μεταφορά των νευρικών σημάτων.
Όπως συμβαίνει και με το νάτριο, έτσι και με το κάλιο τα συνήθη αίτια της χαμηλής παρουσίας του στον οργανισμό είναι οι εμετοί, οι διάρροιες και η χρήση διουρητικών φαρμάκων. Όταν το κάλιο μειωθεί πολύ στον οργανισμό παρατηρούνται καρδιακή αρρυθμία, μυϊκές κράμπες, απώλεια της όρεξης και απάθεια. Αντίθετα, συνήθη αίτια uπερκαλιαιμίας είναι η νεφρική ανεπάρκεια (οξεία και χρονία τελικού σταδίου), η χρήση καλιοσυντηρητικών διουρητικών και η υπερβολική διαιτητική πρόσληψη. Σοβαρή uπερκαλιαιμία προκαλεί καρδιακή αρρυθμία και μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.
Η υπερβολική συγκέντρωση καλίου στον οργανισμό προκαλεί καρδιακή αρρυθμία και μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρα όπως και η uποκαλιαιμία.
Επαρκής Πρόσληψη (ΕΠ)
Άνδρες και γυναίκες 4700 mg / ημέρα.

Αφήστε μια απάντηση