Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια βιταμίνη που δεν προέρχεται από κάποια εξωτερική πηγή, αλλά την συνθέτει ο ίδιος ο οργανισμός από ουσίες που προσλαμβάνει με τα τρόφιμα. Στην σύνθεση της επίσης σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η έκθεση στον ήλιο και συγκεκριμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Και οι δύο μορφές πρόδρομων συστατικών της βιταμίνης D μεταφέρονται διαμέσου της κυκλοφορίας του αίματος στο συκώτι. Εκεί μετατρέπονται σε 25-υδροξυβιταμίνη D, και στη συνέχεια μεταφέρονται στους νεφρούς, όπου μεταβολίζονται περαιτέρω σε 1 ,25-διυδροξυβιταμίνη D, η οποία αποτελεί την ενεργό μορφή της βιταμίνης.
Η ενδογενής παραγωγή βιταμίνης D είναι πολύ πιο σημαντική από τη διαιτητική πρόσληψη. Η λήψη της εξωγενώς συνιστάται κυρίως στα ηλικιωμένα άτομα γιατί συχνά παρουσιάζουν έλλειψη. Αυτό συμβαίνει αφ’ ενός λόγω μειωμένης έκθεσής τους στον ήλιο, αφ’ ετέρου γιατί η παραγωγή της βιταμίνης D από το δέρμα και η απορρόφηση και μετατροπή της στην ενεργό εκδοχή της στα νεφρά μειώνεται με την ηλικία.
Η βιταμίνη D διατηρεί τη φυσιολογική συγκέντρωση του ασβεστίου στο αίμα, συμβάλλει στη διατήρηση της πυκνότητας της οστικής μάζας και στην ομοιόσταση ασβεστίου και φωσφόρου. Όλο και περισσότερο όμως, οι μελέτες υποδεικνύουν επίσης ότι η βιταμίνη D μπορεί να έχει προστατευτικά οφέλη κατά της καρδιακής ανεπάρκειας, του διαβήτη, του καρκίνου, των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, των αυτοάνοσων νόσων και ακόμη και της τριχόπτωσης.
Ανεπάρκεια της βιταμίνης D παρατηρείται όταν ένα άτομο δεν εκτίθεται αρκετά στον ήλιο και δεν προσλαμβάνει αρκετή D2 και D3 ώστε να συνθέσει τη βιταμίνη. Η έλλειψη της βιταμίνης D προκαλεί στο παιδιά ραχίτιδα και στους ενήλικες μαλάκυνση των οστών (οστεομαλακία)
Τα συμπτώματα της τοξικής συγκέντρωσης της βιταμίνης D περιλαμβάνουν την υπερασβετιαιμiα και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο νεφρά, εναπόθεση ασβεστίου στα μαλακά μόρια και στα παιδιά καθυστέρηση στη διανοητική και τη σωματική τοuς ανάπτυξη. Η τοξίκωση από βιταμίνη D είναι συνήθως συνέπεια υπερβολικής χορήγησης αντίστοιχων συμπληρωμάτων διατροφής.
Συνιστώμενη Διαιτητική Παροχή (ΣΔΠ)
Σε περίπτωση ανεπαρκούς έκθεσης στον ήλιο.
5 mg / ημέρα μέχρι την ηλικία των 50 ετώv.
10 mg / ημέρα ως τα 70 έτη
15 mg / ημέρα για ηλικίες άνω των 70 ετών
Σημείωση : 1 mg χοληκαλσιφερόνης ισούται με 40 IU Βιταμίνης D.

Αφήστε μια απάντηση