Ασβέστιο (Ca)

Το ασβέστιο είναι το πιο διαδεδομένο από όλα τα μεταλλικά στοιχεία στον ανθρώπινο οργανισμό Βρίσκεται στα γαλακτοκομικά, στα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκκαλα, σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, όσπρια, αμύγδαλα και στο μεταλλικό νερό.
Το ασβέστιο αντιπροσωπεύει περίπου το 1,5% του σωματικού βάρους του ανθρώπου. Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στα οστά και στα δόντια και το υπόλοιπο 1 % συμμετέχει σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες.
Το ποσοστό απορρόφησης του ασβεστίου από τον οργανισμό εξαρτάται από το τρόφιμο στο οποίο περιέχεται. Έτσι, τα γαλακτοκομικά, που αποτελούν μια από τις κύριες πηγές καθημερινής λήψης ασβεστίου παρουσιάζουν απορρόφηση γύρω στο 30%. Το κραμβοειδή λαχανικά γύρω στο 60%, τα όσπρια και τα αμύγδαλα 20% και το σπανάκι λιγότερο από 5%. Ουσίες όπως το φυτικό Οξύ, το οξαλικό οξύ και οι τανiνες μειώνουν την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό. Ακόμη, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών, το νάτριο, η καφεΐνη και το αλκοόλ, αυξάνουν την απέκκρισή του από το νεφρά.
Η μειωμένη πρόσληψη του ασβεστίου στο παιδιά και στους εφήβους έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη οστική πυκνότητα και ως επακόλουθο αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση οστεοπενίας και οστεοπόρωσης στην ενήλικη ζωή.
Η υπερβολική λήψη ασβεστίου συχνά συμβάλλει στη δημιουργία λίθων στο νεφρά και αποτιτανώσεων.
Επαρκής Πρόσληψη (ΕΠ)
Άνδρες και γυναίκες 1000 mg / ημέρα
Για άνδρες άνω των 50 ετών και γυναίκες στην εμμηνόπαυση 1000 mg / ημέρα.

Αφήστε μια απάντηση